Kort economisch coronanieuws van 30 april

Kort economisch coronanieuws van 30 april Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • In de VS vroegen vorige week 3,8 miljoen Amerikanen een WW-uitkering aan, zo is te lezen in The Wall Street Journal. Daarmee komt het totaal op 30,3 miljoen werklozen, ofwel 22,7 procent van de beroepsbevolking en dicht bij de piek van de Grote Depressie (23 procent).
  • Het Europese statistiekbureau Eurostat meldt dat de economie van de eurozone in het eerste kwartaal met 3,8 procent is gekrompen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2019. Volgens Eurostat is dit de grootste daling sinds 1985. Naar verwachting zullen de cijfers over het tweede kwartaal nog slechter zijn.
  • De Nederlandse collega’s bij het CBS berichten dat het aantal faillissementen van bedrijven en instellingen in week 17 (20 t/m 24 april) op 112 is uitgekomen. Dat zijn er 47 meer dan de voorgaande week.
  • De biochipbedrijven Surfix, Qurin Diagnostics, LioniX International en PhotonDelta zijn een versneld ontwikkeltraject ingegaan om met behulp van een fotonische biochip en ultragevoelige sensoren het Covid-19 virus te kunnen detecteren. Binnen zes tot negen maanden hopen zij een apparaat op de markt te brengen die binnen vijf minuten een uitslag kan leveren, schrijft EngineersOnline.