Kort economisch nieuws van 12 oktober 2021

Kort economisch nieuws van 12 oktober 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • De afgelopen week is het aantal coronabesmettingen met 48 procent gestegen, meldt het RIVM. Het gaat om 17.832 besmettingen tegenover 12.016 besmettingen een week eerder. Ook het R-getal steeg naar 1,12.
  • Het IMF denkt dat het economisch herstel wereldwijd na de coronapandemie wat langer gaat duren dan eerder gedacht. Oplopende inflatie en de deltavariant zijn daar debet aan. Rijkere landen zullen sneller groeien dan ontwikkelingslanden.
  • De export van goederen in Nederland is in augustus met 5 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de export van metaal, machines en chemische producten groeide, meldt het CBS.
  • De mondiale computerverkopen zijn in het derde kwartaal van dit jaar gedaald tot laagste niveau sinds het begin van de pandemie. Dat schrijft marktonderzoeker IDC. In de VS kromp de markt zelfs met 7,5 procent.
  • Om de klimaatproblematiek tegen te gaan wil Frankrijk de komende jaren 30 miljard euro investeren in kernenergie en hernieuwbare bronnen. Dat heeft president Macron bekendgemaakt. Frankrijk wil onder andere investeren in de ontwikkeling van kleine modulaire kernreactoren die weinig afval produceren, zo is bij VRT Nieuws te lezen.