Kort economisch nieuws van 16 april 2021

Kort economisch nieuws van 16 april 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op vrijdag 8966 nieuwe bevestigde coronabesmettingen, 214 meer dan gisteren. Het gemiddelde aantal positieve tests stijgt. De ziekenhuisbezetting nam iets toe.
  • Pfizer laat aan de NOS weten dat de farmaceut vanaf eind april wekelijks tussen de 144.000 en 230.000 vaccins versneld kan gaan uitleveren. Daarmee krijgt Nederland meer vaccins beschikbaar op de korte termijn.
  • De loonkosten zijn in 2020 voor het eerst in jaren niet gestegen. Bedrijven waren vorig jaar bijna 385 miljard euro kwijt aan loonkosten, 2 miljard euro minder dan in 2019. Dat komt mede door de NOW-regeling, meldt het CBS. Maar door een daling in het aantal gewerkte uren stegen de loonkosten per gewerkt uur met 3,1 procent.
  • De Britse denktank New Financial concludeert op basis van eigen onderzoek dat meer dan vierhonderd financiële bedrijven uit Groot-Brittannië activiteiten, personeel en ongeveer duizend miljard pond (circa 1,15 biljoen euro) hebben verplaatst naar de EU. Vooral Dublin is in trek als vestigingsplaats, Amsterdam staat op een vijfde plaats.
  • Er is een aanzienlijke kans dat mensen binnen een jaar na vaccinatie een derde prik nodig hebben en vervolgens elk jaar opnieuw moeten worden ingeënt tegen het coronavirus. Dat zei Albert Bourla, topman van Pfizer, op CNBC. In de VS worden al voorbereidingen getroffen voor het zetten van een derde prik.