Kort economisch nieuws van 17 september 2021

Kort economisch nieuws van 17 september 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt op vrijdag 2172 nieuwe positieve coronatests. Dat zijn er 60 meer dan donderdag. Gemiddeld daalt het aantal besmettingen.
  • Supercomputer Snellius is in het datacenter van Digital Realty op het Amsterdam Science Park officieel in gebruik genomen, meldt Computable. Snellius, gebouwd door Lenovo, heeft een peak performance van 14 petaflop/s en is daarmee tienmaal sneller dan zijn voorganger.
  • De bouw van een groot datacenter van Microsoft in het Noord-Hollandse Middenmeer mag doorgaan, schrijft Tweakers. De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft een zogenoemde ‘gedoogbeslissing’ verstrekt voor de realisatie. Datacenters liggen in Nederland onder vuur omdat zij veel energie verstoken en potentieel tot drinkwatertekorten zouden kunnen zorgen.
  • Personeel in de zorg- en welzijnssector loopt weg als gevolg van de hoge werkdruk en overbelasting, stelt het FNV in het AD. Door de onderbezetting die ontstaat denkt een op de vijf werknemers ook aan het zoeken van een andere baan.
  • De landen in de eurozone verhandelden in juli weer meer goederen dan in dezelfde periode vorig jaar. De groei bedroeg 11 procent, meldt Eurostat. Ook de import steeg met 17 procent op jaarbasis.