Kort economisch nieuws van 2 juni 2021

Kort economisch nieuws van 2 juni 2021 Door: FHI federatie van technologiebranches
  • Het RIVM meldt woensdag 2602 nieuwe coronabesmettingen. Dat zijn er 99 meer dan dinsdag. Het aantal covidpatiënten in het ziekenhuis is in een week gedaald met 27 procent.
  • Een nieuw kabinet moet fors investeren in onderwijs, publieke sector, nieuwe technologieën en verduurzaming. Daarnaast willen de sociale partners de arbeidsmarkt hervormen waarbij een vast contract weer de norm moet worden. Dat roepen de werkgevers en vakbonden op in een nieuw polderakkoord, schrijft RTL Nieuws.
  • Het Janssen-vaccin is uit het vaccinatieprogramma gehaald voor de jaartallen die nog een vaccinatie moeten krijgen, zo heeft demissionair minister De Jonge bekendgemaakt. Volgens de Gezondheidsraad kunnen jonge mensen beter het Moderna- of Pfizer-vaccin krijgen, zo is te lezen bij De Volkskrant. Deze mRNA-vaccins kennen minder bijwerkingen.
  • Moderna gaat in de fabriek van het in Limburg gevestigde Lonza jaarlijks 300 miljoen doses van het Moderna-coronavaccin produceren. Lonza zal zogeheten boosters produceren, zo laat Moderna weten.
  • Bloedbank Sanquin meldt dat 54 procent van zijn bloeddonoren antistoffen heeft tegen corona. Door het verhoogde vaccinatietempo wordt mogelijk in juli al dermate veel immuniteit gehaald dat de circulatie van het coronavirus sterk wordt onderdrukt, schrijft Sanquin.