Kort economisch nieuws van 22 juni 2021

Kort economisch nieuws van 22 juni 2021 Door: FHI, Federatie van Technologie Branches
  • Afgelopen week daalde het aantal positieve tests volgens het RIVM met een derde tot 5800 in één week. Op dinsdag gaat het om 724 positieve coronatests. De r-waarde is begin juni gezakt tot 0,77.
  • De deltavariant van het coronavirus gaat volgens nieuwe modellen van het RIVM in Nederland snel de boventoon voeren. Over circa twee maanden zou het alle andere varianten hebben verdrongen, schrijft de NOS. Toch zou de impact door het warmere weer en het toegenomen aantal vaccinaties meevallen.
  • De permanente schade van de coronacrisis op de Nederlandse economie blijft beperkt en de vooruitzichten zijn gunstig. Dat stelt het Centraal Planbureau (CPB) in de nieuwste raming. Volgens het CPB is de overheidssteun effectief gebleken en komt de groei dit jaar uit op 3,2 procent tegenover een eerdere verwachting van 2,2 procent.
  • In april 2021 hebben consumenten 9,4 procent meer uitgegeven dan in april vorig jaar. Dat is de sterkste stijging sinds de Tweede Wereldoorlog, meldt het CBS. Vorig jaar april lag de consumptie nog erg laag door de eerste lockdown.
  • De Europese Commissie heeft het herstelplan van Duitsland goedgekeurd. Het land krijgt 28,9 miljard euro uit het Europese herstelfonds om de economische gevolgen van de coronacrisis te lijf te gaan. Duitsland wil 42 procent van het bedrag besteden aan maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen, schrijft NU.nl.