LabAutomation gaat door als unieke online kennisweek

LabAutomation gaat door als unieke online kennisweek Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

LabAutomation 2020 gaat door! Anders dan voorgaande edities, bieden we een unieke digitale kennisweek. Van maandag 29 juni tot en met donderdag 2 juli zijn er verschillende gratis webinars die inspireren en handvatten geven om zelf aan de slag te gaan.

Het programma is zeer divers. Zeker één of meerdere sessies zullen u direct helpen in uw eigen laboratorium. Denk aan thema’s zoals het opzetten van een workflow en deze verder optimaliseren, het implementeren van een nieuw softwaresysteem en high throughput screening. Stel uw eigen programma samen met de webinars die voor u interessant zijn.

Registreer hier voor de online LabAutomation kennisweek.

Benieuwd naar de onderwerpen? Hieronder een kort overzicht:

High-throughput fragment screening voor prioritering nieuwe antimicrobiële doelen

Nieuwe antimicrobiële geneesmiddelen zijn nodig om multiresistente infecties aan te pakken. Peter Canning van LifeArc vertelt tijdens dit webinar hoe zij high throughput fragment screening inzetten in de research naar een dergelijk geneesmiddel. Ook de rol van bio-informatica, geautomatiseerde gegevensverwerking en machine learning komen ter sprake.

Maandag 29 juni, 14.00 uur

RT-PCR opstelling voor COVID-19 testlaboratoria

Het nieuwe coronavirus heeft ongekende eisen gesteld aan laboratoria. Analisten kampen met een enorme toestroom van samples en een snelle, continue groei van de werkdruk. Inge Wtterwulghe van Elscolab legt het belang uit van een geautomatiseerde RT-PCR opstelling om het grote aantal COVID-19 testen te verwerken.

Maandag 29 juni, 14.30 uur

Het papierloze lab

Bent u toe aan de transformatie naar een papierloos lab? Frédéric Delaruelle van Waters vertelt hoe het NuGenesis Lab Management System lab-data naadloos koppelt met andere bedrijfsactiviteiten. Het systeem ondersteunt de gehele product levenscyclus, van research tot productie. Wilt u ontdekken hoe het dit lab management-systeem ook u kan ontzorgen?  Volg dan dit webinar.

Maandag 29 juni, 15.00 uur

Automated Liquid Handling

Nathaniel Hentz van Artel geeft namens Analis een webinar onder de titel ‘Getting the Best out of Your Automated Liquid Handler’. In zijn presentatie toont hij het belang van nauwkeurigheid en precisie van de liquid handler. Ook laat hij zien hoe de variabiliteit van de vloeistofdosering de testresultaten beïnvloedt.

Dinsdag 30 juni, 14:00 uur.

Biobanking tools voor ELN's

Lara Matthews van Bio-ITech vertelt meer over biobanking tools voor ELN’s. Leer meer over de uitdagingen van een biobank in sample handling en ontdek de voordelen van een ELN.

Dinsdag 30 juni, 14:30 uur.

Procesoptimalisatie

Marcel Braam van Indorama vertelt over de optimalisatie van werkprocessen in het laboratorium. Wie naar slimme procesoptimalisatie streeft, onderzoekt vroeg of laat verspilling of onnodige productieverliezen in het lab. Loopt u vast? Of bent u naarstig op zoek naar een efficiëntieslag op dit gebied? Marcel, werkzaam bij Indorama, neemt u mee in een optimalisatiemethode die in zijn lab zoden aan de dijk zet. Lees hier een interview met Marcel Braam over dit onderwerp.

Dinsdag 30 juni, 15:00 uur.

Opzetten en opschalen van een SARS-CoV-2 RT-qPCR testplatform

Biogazelle is in België één van de vijf testlaboratoria in het nationale COVID-19 testplatform en heeft inmiddels meer dan honderdduizend tests uitgevoerd. In dit webinar beschrijft Prof. Jo Vandesompele hoe Biogazelle de SARS-CoV-2-testworkflow heeft opgezet en gevalideerd en hoe dit verder is verbeterd wat betreft kostenefficiëntie en prestaties.

Woensdag 1 juli, 14.00 uur

Benut uw data optimaal

Bent u zich bewust van het potentieel dat (big) data analyses uw lab biedt? Arne Baillière van Abbott leert u tijdens dit webinar zinvolle patronen te ontdekken. Hij geeft inzicht hoe Business Intelligence oplossingen u kunnen ondersteunen, zoals het bijhouden van KPI’s of bij het identificeren van knelpunten in uw lab.

Woensdag 1 juli, 14.30 uur

High throughput-analyse van mycotoxine

Dr. Frederik Wuppermann van LCTech toont de voordelen van robotisering in de high throughput-analyse van mycotoxines. Hij laat onder meer de sample clean up en analyse van zestien soorten mycotoxines tegelijkertijd in granen, noten en gedroogd fruit zien door middel van CrossTOX®-kolommen. Deze worden volledig geautomatiseerd verwerkt door de FREESTYLE-SPE-QuEChERS.

Woensdag 1 juli, 15.00 uur

Bioprocess data warehouse – monitoring, planning en controle van bioprocessen

In dit webinar vertelt Damian von Blarer van Infors-HT over de centrale opslag en verwerking van data met behulp van een bioprocess data warehouse. Via een moderne, geautomatiseerde aanpak worden alle verzamelde gegevens centraal opgeslagen in een gestandaardiseerde database. Dit vermindert niet alleen de kosten voor gegevensbeheer, maar maakt het ook gemakkelijk om informatie uit de data te halen.

Donderdag 2 juli, 14.00 uur

Een van de kernmethoden van genomics: Hoe kan je je (q)PCR verbeteren

Dit webinar behandelt meerdere manieren om uw PCR te verbeteren. Van meer voor de hand liggende zaken als temperatuurinstellingen en kwaliteit van DNA-template, tot minder bekende factoren zoals pipetteertechnieken en consumables. Daarnaast gaan we ook dieper in op de speciale eisen van qPCR als waarschijnlijk de meest gebruikte variant van traditionele PCR. U leert tijdens deze sessie:

  • Pijnpunten en oplossingen bij (q)PCR-setup
  • Correcte (q)PCR-setup
  • Tips en tricks voor (geautomatiseerd) pipetteren van een PCR-setup

Donderdag 2 juli, 14.30 uur

Meer dan LIMS voor ENCI Research met het LES van iVention

In dit webinar zal Marcel Bruin (manager ATL binnen ENCI) toelichten wat de meerwaarde van een flexibel LES-systeem is in vergelijking met de gangbare LIMS-systemen. Voor de automatisering van de hypermoderne onderzoekscentra van ENCI werd de innovatieve en flexibele iLES-oplossing geïmplementeerd ter vervanging van het oude LIMS. iLES maakt het mogelijk om laboratoriumprocessen efficiënt te automatiseren conform de van toepassing zijnde normen. Daarbij biedt iLES veel flexibiliteit en moderne tools om samenwerking op ieder niveau te optimaliseren.

Donderdag 2 juli, 15.00 uur

Registreer hier voor de online LabAutomation kennisweek.

Hoe gaat het in zijn werk?

Deelname aan de LabAutomation kennisweek is kosteloos. U registreert zich voor deelname en meldt zich vervolgens per webinar aan. U volgt dus precies die webinars die voor u interessant zijn! U ontvangt per sessie een unieke link. Lees nu alle praktische informatie.