LED-verlichting meer en meer aanwezig in de horticulture

LED-verlichting meer en meer aanwezig in de horticulture Door: FHI

De opkomst van LED verlichting in de tuinbouwsector is de afgelopen jaren toegenomen. Het is een duurzame en efficiënte optie. Aan de ene kant het potentieel om bepaalde klimatologische effecten die de teelt beperken tegen te gaan en aan de andere kant is het in staat om verschillende teeltprocessen te versnellen. Het toepassingsgebied van led voor belichting van tuinbouwgewassen wordt steeds breder. 

Gold lange tijd de energiebesparing als belangrijkste argument om over te schakelen op LED, tegenwoordig blijkt het vooral een slimme manier om het rendement per vierkante meter te verhogen. Een groot voordeel van led is ook dat de lichtintensiteit en kleur mooi regelbaar zijn waardoor heel gericht kan worden gestuurd op kwaliteit van de geteelde gewassen.

Wat voor het ene gewas een goed groeiresultaat oplevert, hoeft dat voor een ander gewas namelijk niet te doen. Zo moet voor het verkrijgen van sla met een goede kwaliteit en een betere smaak de bloei vertraagd of geremd worden. In zo'n geval is een behandeling met ultraviolet licht passend (met mate aangezien een langdurige blootstelling het DNA van de plant kan beschadigen). Het tegenovergestelde is het geval met rozen, waarvan de groei gestimuleerd kan worden met rood licht.

Alex Snijder van Würth Elektronik Nederland gaat in zijn lezing dieper in op hoe met behulp van DC/DC stepdown controllers de intensiteit en kleur kan worden gecontroleerd. Horticulture is slechts één van de doelgebieden. Na deze sessie heeft u een goed idee wat hiervoor mogelijk is.

Over de volgende generatie licht hoort u meer in de lezing van Oliver Schenk van Avnet Silica. Licht dat geschikt is voor topverlichting, inter-verlichting en meerlagenteelt. Hier hoort u ook meer over de nieuwste toepassingen binnen de horticulture.

U kunt zich kosteloos registreren voor een bezoek aan LED Lighting & Technology Conference 2019.