Lijstjes, wij zijn er gek op. Het nieuwe jaar is net begonnen en dat vonden wij een mooi moment voor een kleine recap. In deze blog nemen wij de grote ontwikkelingen op het gebied van IoT van 2022 met je door. Welke gebeurtenissen hebben we voorbij zien komen? En wat bleek anders te lopen dan vooraf gedacht?

We kijken natuurlijk ook naar de verwachte IoT-trends voor 2023. Welke belangrijke ontwikkelingen staan op de rol voor bijvoorbeeld 5G, NB-IoT en Edge? Je ontdekt het in de blog. Zo ben jij weer helemaal up to date en kun je met een frisse en goed geïnformeerde blik het nieuwe jaar beginnen!

De belangrijkste IoT-ontwikkelingen van 2022

1. Opkomst van Edge AI

Kunstmatige intelligentie bestaat al een tijd, maar vorig jaar is AI naar de edge gebracht. Zo introduceerden wij in 2022 de MCS AI Gateway. De krachtige AI-modellen zijn met Edge AI gecomprimeerd tot hele efficiënte algoritmes. Deze kunnen meteen op een Edge device gedraaid worden. Hierdoor kun je direct lokaal al hele intelligente beslissingen nemen, bijvoorbeeld op basis van beeldherkenning. Zonder dat er eerst gegevens naar de cloud gestuurd moeten worden voor analyse.

Deze analyse gebeurt dus direct op het device zelf. Dit terwijl verdergaande ontwikkeling en continue optimalisatie van het AI-model wel in de cloud mogelijk is. Deze AI modelverbeteringen kunnen daarna doorgezet worden naar het Edge device. Edge AI is door deze innovaties duurzamer, veiliger, goedkoper en sneller dan Cloud AI.

2. Verdere uitrol van 5G

5G lijkt inmiddels bijna gemeengoed, maar dit is het zeker nog niet! In de consumentenmarkt wordt 5G grootschalig uitgerold. Het gaat hier alleen om een opgevoerde variant van 4G. Het échte 5G, met echt hoge snelheden en lage latency, laat nog op zich wachten. Maar dat lange wachten wordt straks zeker beloond. In het Do IoT Fieldlab doet MCS samen met o.a. TU Delft, SURF, TNO en The Unmanned Valley onderzoek naar (Private) 5G. In dit fieldlab hebben wij in 2022 al diverse mooie projecten uitgerold waarin 5G voor revolutionaire uitkomsten heeft gezorgd.

3. Migratie van 2G en 3G naar LTE (4G)

Wij merken dat veel organisaties met deze migratie bezig zijn nu 2G- en 3G-netwerken uitgezet worden. Maar er is nog winst te behalen. Er zijn bedrijven die zich hier nog niet in hebben verdiept. Zij lopen nu het risico dat devices binnenkort gaan uitvallen. Daarom is het belangrijk om je te focussen op de migratie. Maak een inventarisatie en kijk wat er precies draait (in het veld). Zo ben je voorbereid op de migratie naar 4G en word je straks niet verrast door uitvallende devices.

4. Slim energiebeheer door energiecrisis

2022 stond in het teken van hoge energierekeningen. Het is belangrijker dan ooit om je energieverbruik te monitoren en te beheren. Alleen door inzicht in het verbruik van energie kun je een constructief besparingsplan maken. Gelukkig zijn er diverse sensoren en oplossingen beschikbaar waarmee je eenvoudig inzicht krijgt in je energieverbruik. Of je nu al een IoT-platform, gebouwbeheersysteem of andere netwerkinfrastructuur hebt, voor iedereen is er een passende Smart Energy-oplossing.

De noodzaak van de energietransitie is pijnlijk duidelijk gemaakt door de energiecrisis van vorig jaar. Wij zullen allemaal ons steentje bij moeten dragen om te verduurzamen en slimmer met energiebronnen om te gaan.

5. De wondere wereld van blockchain & Helium

Vorig jaar had hét jaar van Helium moeten worden. Maar de grote belofte van de cryptowereld staat onder druk. Dit komt onder andere door het (tijdelijk) terugzakken van de cryptokoersen. Wij zijn nog steeds overtuigd van de toegevoegde waarde van Helium. Het is namelijk een fantastisch voorbeeld van hoe blockchain en crypto gecombineerd kunnen worden om zo’n groot IoT-netwerk wereldwijd uit te rollen. Met de introductie van Private Helium is er zelfs een combinatie mogelijk van jouw eigen LoRa/IoT-netwerk met de voordelen van een Helium-netwerk.

Inmiddels heeft Helium in Nederland een hele goede dekking. Daarom kan het uitstekend worden ingezet voor toepassingen waarbij je permanent een nagenoeg kosteloze internetverbinding nodig hebt. Het Helium LoRa-netwerk opent nu deuren voor toepassingen uit een hele andere hoek. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van IoT in marketingcampagnes.

IoT-trends waar je in 2023 niet omheen kunt

1. IoT ingezet voor Smart Energy

IoT gaat steeds meer ingezet worden voor het meten van energieverbruik. Niet alleen voor inzicht in gebruik, maar ook voor benchmarking doeleinden om processen efficiënter te maken. Daarnaast kunnen organisaties middels IoT bewijzen dat zij actief verduurzamen en relevante wet- en regelgeving naleven (compliance). Zelfs voor het hele elektriciteitsnetwerk biedt IoT kansen. Zo kunnen de elektriciteit grids zelfs worden geoptimaliseerd. IoT verovert een plek in de Smart Energy trend, als onderdeel van Smart Building.

2. Digitalisering als oplossing voor personeelstekort

De vraag naar personeel blijft voorlopig nog stijgen, terwijl mensen met veel kennis met pensioen gaan. Ook hier kan IoT een oplossing bieden voor organisaties. Door processen te digitaliseren, kunnen meer werkzaamheden remote uitgevoerd worden. Hierdoor worden deze processen efficiënter en minder tijdrovend. IoT zorgt ervoor dat werkzaamheden op afstand gedaan worden, waardoor kennis steeds meer gecentraliseerd wordt. Deze digitaliseringsslag biedt veel mogelijkheden voor uitdagingen door personeelstekorten.

3. Edge koppelingen met bestaande systemen uitgebreid

In 2022 hebben wij gezien dat de eerste stappen werden gezet om IoT-sensornetwerken te koppelen aan bestaande gebouwbeheersystemen. Dit zal in 2023 nog verder worden uitgerold. Niet alleen voor slim gebouwbeheer, maar zelfs voor Smart Industry-toepassingen met draadloze IoT-sensornetwerken. Hierdoor worden de kansen voor Industry 4.0 verder uitgebreid voor organisaties.

4. Het ‘echte’ 5G komt eraan

De 5G verwachtingen voor 2023 zijn hooggespannen. Zo staat de nieuwe 5G-veiling van de 3,5 GHz frequenties gepland voor later dit jaar. Hierna krijgen we eindelijk te maken met de grote toegevoegde waarde die 5G biedt ten opzichte van 4G. Dit gaat veel kansen bieden. Zeker voor industriële organisaties die een slag willen maken met Industry 4.0 toepassingen. Ook de eventuele mogelijkheden voor Private 5G in België volgen wij op de voet. Maar de echte pioniers kijken zelfs nog verder. In 2023 zullen namelijk ook de eerste contouren zichtbaar worden van 6G, de opvolger van 5G.

5. NB-IoT als standaard voor LPWAN

NB-IoT is al een tijd een buzzwoord, maar de technologie bleef achter op de verwachtingen. Inmiddels zien wij dat meerdere operators serieuze intenties hebben om NB-IoT als LPWAN-technologie verder te optimaliseren en in te zetten. Zo heeft onze partner T-Mobile zelfs een Innovation Center in het stadion van FC Utrecht opgezet met NB-IoT. De technologie wordt nu wereldwijd door operators ondersteund als standaard voor LPWAN.

6. Security wordt steeds belangrijker

Steeds meer devices, netwerken en ‘dingen’ worden aan elkaar gekoppeld door een API in een cloudbased systeem. De beveiliging van de sensordata, en daarmee het beheer van die API keys, wordt daarom steeds belangrijker. Zo worden er inmiddels generieke standaarden geïmplementeerd voor de uitgifte en beheer van API keys. Alles om de security nóg betrouwbaarder te maken. Voor bescherming van data zien wij dat klanten ook on premise/dedicated cloud oplossingen overwegen. Dit in plaats van shared cloudbased oplossingen. Hierdoor hebben zij nog meer controle over, en dus bescherming van, hun data.

7. Populariteit private netwerken trekt verder aan

Deze trend bouwt eigenlijk verder op de vorige beveiligingstrend. De grote hang naar nog betrouwbaardere beveiliging uit zich ook in een grotere vraag naar private netwerken. Naast bescherming van data willen steeds meer organisaties ook hun data in eigen beheer hebben. Zo hebben zij optimale controle over hun (sensor)data en bedrijfskritische toepassingen. Dit zien wij niet alleen in Nederland, maar in veel meer landen gebeuren.

8. Noodzaak voor zorgvuldig Remote Device Management neemt toe

Er komen ieder jaar meer IoT devices in het veld te staan. De noodzaak om alles met één druk op de knop op afstand te beheren, neemt alleen maar toe. Veel organisaties ervaren dan ook dat het echt belangrijk is om IoT devices op afstand te managen. Maar er zijn ook bedrijven die een RDM-platform hebben geïnstalleerd en bijvoorbeeld geen alarmering hebben toegepast. Het gevolg? Na verloop van tijd blijkt dat (delen van) de sensornetwerken niet meer werken. En als IoT en sensordata-analyses o.a. worden ingezet voor bedrijfskritische processen, kan dit desastreuze gevolgen hebben voor organisaties.

IoT blijft impact maken

De wereld van IoT blijft dynamisch en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Hierdoor worden de mogelijkheden voor organisaties, en de winst die zij met IoT kunnen behalen, steeds groter. Wij kijken uit naar de mooie IoT-gebeurtenissen die 2023 voor ons in petto gaat hebben!

Ben je door deze blog enthousiast geworden over (starten met) IoT? En ben je benieuwd wat voor mogelijkheden het biedt voor jouw organisatie? We helpen je graag! Neem contact op met onze accountmanagers zodat je samen kunt kijken hoe jij succesvol kunt starten met IoT-toepassingen.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)