Nederland loopt voorop met waterstofprojecten

Nederland loopt voorop met waterstofprojecten Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Waterstof als energiedrager is door de overheid geoormerkt als een cruciale spil in de energietransitie van Nederland. Eerder schreven we al over het Duits-Nederlandse samenwerkingsproject H2Watt in de Waddenzee waar recentelijk grote vorderingen zijn gemaakt. Maar er zijn op dit moment meerdere waterstofprojecten. Deze zijn allemaal verzameld door het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Nieuw Gas van de Topsector Energie.

In het document staan verschillende projecten die nu al concrete resultaten opleveren. Op korte termijn blijken deze waterstofprojecten al effectieve output te hebben, zoals waterstofbussen. Of de 45 taxi’s die nu al op waterstof rijden in Den Haag en Ede.

Ook staan er veel grotere projecten op de planning om de groene waterstofproductie op te schalen. Een voorbeeld hiervan is de bouw van een nieuwe waterstoffabriek in Delfzijl die de grootste van Europa moet worden. Dit Djewels-project krijgt 11 miljoen euro Europese subsidie. Uiteindelijk moet er een 20-30 megawatt fabriek gebouwd worden de komende jaren.

De toekomst voor waterstof ziet er rooskleurig uit. Zo wordt er ook geëxperimenteerd met het opwekken van waterstof op basis van windenergie. Een soortgelijk project dat gepland staat is de Hydrogen Mill: een windmolen die waterstof moet gaan produceren in het Wieringermeer. Of de PosHYdon,een gasproductieplatform op de Noordzee op basis van offshore wind, offshore gas en offshore waterstof. De planning is om in 2020 een 1 megawatt-elektrolyser op het platform te plaatsen waarmee groene waterstof wordt geproduceerd.
Meer weten over alle projecten? Dat kan via het volgende document van de TKI.