Nederlandse uitvinder ontwikkelt baanbrekende medische projector
Dr. Stefan Hummelink bedacht een apparaat waarmee een arts anatomische gegevens direct kan projecteren op de huid van een patiënt. De Anatomy Projector is het eerste apparaat ter wereld in zijn soort.
De projector maakt het mogelijk om sneller, betrouwbaarder en preciezer te opereren, legt Hummelink uit. De technisch geneeskundig specialist werkt op de afdeling Plastische Chirurgie van het Radboudumc in Nijmegen. Het idee van de Anatomy Projector ontstond toen hij collega’s hoorde discussiëren over de vraag hoe ze bloedvaten beter in beeld konden brengen.
Foutgevoelig
“Bij reconstructies gebruiken we vaak lichaamseigen weefsel, zoals weefsel van de buik naar de borst”, legt Hummelink uit. “De grootste uitdaging is om de bloedvaten van het weefsel correct aan te sluiten op de rest van het vaatstelsel. Zonder bloedtoevoer sterft het weefsel af. Voorheen bekeek de plastisch chirurg voor de operatie de resultaten van scans op een beeldscherm. Daarna zocht hij de bloedvaten op met een dopplerapparaat. Dit proces was tijdrovend en foutgevoelig. Hierdoor duurden operaties langer en namen de risico’s op complicaties toe.”
Augmented reality
Met de Anatomy Projector projecteert de behandelaar via laserlicht de vaten, en andere relevante gegevens, direct op het lichaam. Zo kan de arts nauwkeuriger en sneller werken. Tijdens zijn promotieonderzoek ontwikkelde Hummelink een gepatenteerd prototype van de Anatomy Projector. Hummelink: “Inmiddels heeft het huidige model het formaat van een tablet. De toepassing werkt als volgt: de plastisch chirurg plakt vier stickers op het gebied dat hij of zij in beeld wil brengen. Vervolgens wordt op basis van augmented reality-technologie de data op de huid geprojecteerd. Daarna is het een kwestie van overtrekken.”
Vernuftig
Hummelinks eigen ervaringen tijdens het opereren speelde een grote rol in het ontwerp. “Je kan nog zo’n vernuftig apparaat bedenken; als het niet gebruiksvriendelijk is, dan gaan artsen het niet toepassen. Daarom hebben we bijvoorbeeld niet gekozen voor een bril. Artsen dragen immers al een beschermende bril of loepbril tijdens het opereren. En twee brillen over elkaar is niet praktisch.”
Voordat het huidige ontwerp een feit was, moesten Hummelink en zijn team vele technologische obstakels overwinnen. Hij geeft een voorbeeld: “Precies werken is essentieel voor een succesvolle operatie, dus we moesten een manier vinden om de projector ongevoelig te maken voor bewegingen van zowel de patiënt als de gebruiker. Dat is gelukt.”
Handen uit de mouwen
Om de projector geschikt te maken voor de markt en financiële stabiliteit te garanderen, besloot Hummelink om samen met Jeffrey van Rootseler een start-up op te richten: Exolumen. Van Rootseler is full time CEO, terwijl Hummelink zich richt op strategie en onderzoek. “Ik vind het belangrijk om patiënten te blijven zien en zelf aanwezig te zijn in de operatiekamer. Zo houd ik feeling met wat er speelt in de dagelijkse ziekenhuispraktijk.”
Sneller, beter, goedkoper
Onderzoek toont aan dat de projector plastisch chirurgen gemiddeld zeventien minuten tijd bespaart in het preoperatieve traject. De operatie zelf verloopt negentien minuten sneller. Dit levert gezondheidsvoordelen op en verlaagt kosten. Het is dan ook geen verrassing dat de Anatomy Projector op warme belangstelling kan rekenen vanuit de medische wereld, zowel in Nederland als internationaal. “Ik kan hier nog niet te veel over uitweiden”, glimlacht Hummelink. “Maar het is duidelijk dat de Anatomy Projector aan een behoefte voldoet.” De technische ontwikkeling gaat ondertussen door en de ambities zijn groot. Hummelink: “We willen artsen tijdens meer operaties ondersteunen. In de nabije toekomst komen nieuwe features beschikbaar en wordt de projector breder ingezet.”
Kom naar de lezing
Tijdens zijn lezing op het Medische Elektronica event zoomt de uitvinder in op het traject van ontwerp tot werkbaar eindproduct. Hij speelt open kaart over de problemen waar hij tegenaan liep en hoe hij deze heeft opgelost.
Ben je benieuwd naar de presentatie? Schrijf je dan gratis in voor het Medische Elektronica event via de website.