Steeds meer laboratoria zetten zich in voor duurzaamheid en er zijn tal van initiatieven: van herbruikbare pipettips tot het besparen van energie. Maar om écht grote stappen te maken heb je de hele keten nodig. Daarom presenteren leveranciers tijdens de World of Industry, Technology & Science van 24 t/m 27 september in Jaarbeurs Utrecht de nieuwste duurzame oplossingen voor jouw laboratorium.
Laboratoria zijn vaak grote verbruikers van energie, materialen, en water, en produceren aanzienlijke hoeveelheden afval. De verschuiving naar duurzamer laboratoriumbeheer kan niet alleen milieu-impact verminderen, maar ook kosten besparen en de veiligheid verbeteren. Duurzame maatregelen zijn niet langer een optie, maar noodzaak.
Duurzaam werken in de praktijk
Duurzame verandering begint met kleine aanpassingen die samen een groot verschil maken. Denk bijvoorbeeld aan het optimaliseren van processen, het verminderen van afval en het kiezen voor duurzame alternatieven. Door bewustwording te creëren en kleine veranderingen door te voeren, kun je een positieve impact hebben.
Begin met een kritische blik op je dagelijkse activiteiten. Neem bijvoorbeeld energieverbruik: vriezers en koelkasten verbruiken vaak meer energie dan nodig is. Door de temperatuurinstellingen van deze apparaten te optimaliseren—bijvoorbeeld door een vriezer van -80°C naar -70°C te zetten—kun je aanzienlijke besparingen realiseren zonder concessies te doen aan de integriteit van je experimenten. Denk ook aan verlichting; overstappen naar energiezuinige LED-lampen en het gebruik van bewegingssensoren helpt om onnodig energieverbruik te voorkomen.
Ook bij de opzet van je onderzoek en experimenten kun je rekening houden met duurzaamheid. Denk kritisch na over de hoeveelheid metingen die je doet, zijn deze echt allemaal nodig? Schaalverkleining kan in veel gevallen middelen besparen. Er is ook steeds meer aandacht voor duurzame analysemethodes, zoals superkritische vloeistofchromatografie (SFC).
Leveranciers
Om echte vooruitgang te boeken richting een duurzamer laboratorium, is samenwerking met leveranciers en andere stakeholders essentieel. Door gezamenlijk te streven naar duurzame oplossingen en innovaties, kunnen we de hele keten verduurzamen en een positieve impact hebben op de toekomst van het milieu. Ga daarom in gesprek met leveranciers en stel duurzaamheidsvragen bij aanbestedingen.
Tijdens de X-pedition duurzaamheid op de World of Industry, Technology & Science kom je in contact met bedrijven die duurzame oplossingen bieden voor laboratoria. Je volgt een tour langs zes deelnemende bedrijven en door middel van interactieve demo’s krijg je op praktische wijze inzicht in de laatste innovaties en doe je inspiratie op om zelf aan de slag te gaan.
Op woensdag 25 september volg je het seminar Duurzaamheid in het lab. Drie experts geven praktische tips om je lab te verduurzamen en bespreken uitdagingen zoals veiligheid en het maken van ketenafspraken. We sluiten af met een paneldiscussie in samenwerking met Green Labs NL.