Ontmoet FHI-lid Ventus IT Professionals

Ontmoet FHI-lid Ventus IT Professionals Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De toekomst is smart. Wil je meegaan met de tijd, dan moet je bij Ventus IT Professionals zijn, want dat bedrijf heeft unieke kennis en expertise op het gebied van smart building. Algemeen directeur Edwin Koose vertelt erover. 

Smart building voor meer efficiëntie

Edwin: “De mogelijkheden zijn haast oneindig, maar we pakken elk project hetzelfde aan: wat is je doel? We geven onafhankelijk advies over smart building; we helpen bedrijven tijdens zo’n traject.” Ventus IT Professionals is dus geen fabrikant of leverancier, is er ook niet aan verbonden, maar staat naast je tijdens het traject van een overgang of implementatie van een Smart Building. 

 “Dat kan nieuwbouw zijn, maar bestaande bouw komt het meest voor. Zeker tegenwoordig zijn bedrijven bezig met het creëren van een efficiënte hybride werkomgeving voor hun personeel. Dat begint vaak bij de vraag hoe ze kunnen meten in hoeverre hun ruimte daadwerkelijk bezet en benut wordt.”  

De wijde wereld van gebouwautomatisering

‘Smart building’ is een containerbegrip. Het omvat zo’n beetje alles wat je voor de automatisering van een gebouw kunt bedenken en is gevoed door de aanwezige data. Bijvoorbeeld: temperatuur, lichtnetwerk, gebruik van specifieke ruimtes, schoonmaak, beveiliging, ICT en afvalverwerking. 

Meten is weten

Door zaken in een gebouw te automatiseren en optimaliseren, kun je veel energie én kosten besparen. Edwin: “Het begint allemaal bij meten. Stel: dankzij die data weet je dat er op woensdagmiddagen bijna niemand aanwezig is in je kantoorpand. Je kunt dan twee dingen doen. Meer spreiden, zodat iedereen een ‘semirustige’ werkplek heeft en er altijd mensen aanwezig zijn. Of bezuinigen: het klimaat afschakelen, de verlichting uitzetten en daardoor op de woensdagen flink wat energie besparen – zo ben je toch weer een stap dichter bij je duurzaamheidsdoelstellingen.” 

Begin je eenmaal, dan ben je hooked

Smart building is fascinerend. Edwin: “Mensen komen bij ons met een idee van wat ze willen; ze zijn geïnteresseerd. Maar als wij ze vervolgens vertellen wat ze nog méér kunnen doen, dan worden ze echt enthousiast.” Ventus IT Professionals is ook aangesloten bij vastgoedadviseurs en huisvestingsorganisaties. “Zo kunnen we echt passend advies geven over de inrichting van een slim gebouw. En daarmee ook meten of de nieuwe inrichting een succes is of niet. Data geven kennis, en daarmee kun je efficiënter aan het werk.” 

 Sinds 2019 is Ventus IT Professionals lid van FHI, de federatie van technologiebranches. Als het enige IT-bedrijf dat zich met gebouwautomatisering bezighoudt, neemt het unieke kennis en perspectieven mee. Dat geeft andere dynamiek en interessante inzichten voor branchegenoten.