Personeelstekort en werkgeluk: 4 tips

Personeelstekort en werkgeluk: 4 tips Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Organisaties schreeuwen om personeel, zeker nu! Het thema personeelstekort bereikt het nieuws de laatste tijd dan ook weer steeds vaker. Diverse sectoren, waaronder ook onze eigen branche, kampen al langer met personeelstekorten, al voordat corona zijn intrede deed. Die tekorten werden voorspeld, maar er werd te laat ingegrepen. Tijd om zelf echt in actie te komen! Maar wat kun je als organisatie doen om toch werknemers te vinden en aan je te binden?

 Werkgeluk

Het allerbelangrijkste punt om medewerkers binnen te halen en te houden is: werkgeluk!

Doordat je echt gelukkig bent in wat je doet, hoe je dat doet en waar je dat doet, is jouw batterij in staat om tijdens het werk weer op te laden. Zo hou je de perfecte balans in je energie, voor zowel je werk als thuis. Zeker nu zijn (nieuwe) medewerkers steeds vaker meer op zoek naar die balans dan naar een goed salaris. Dit kun je eenvoudig meenemen in jouw organisatie en vacatures, hieronder lees je 4 tips hoe je dit kunt doen.

 Tips:

In een volgend artikel gaan we uitgebreider in op de personeelstekorten. Voor nu alvast een paar praktische tips om nu aan de slag te gaan..

Je moet als werkgever er met kop en schouders bovenuit steken. Hierdoor moet je creatief zijn in het werven en behouden van mensen. En vooral: niet alleen praten, maar doen! Een paar tips:

  1. Toekomst perspectief!

Waar werknemers vooral naar op zoek zijn is uitdaging en ontwikkelingsperspectief. Wees hier creatief in, bied meerdere mogelijkheden en ook oplossingsrichtingen die niet voor de hand liggen.

  1. Selectiecriteria

Neem mensen aan met de juiste soft skills en met aansprekende talenten. En baseer de ambitie van je bedrijf op de ambities van de mensen die je in huis hebt. Wees dus flexibel en zet je mensen centraal!

  1. Arbeidsmobiliteit

Verken de mogelijkheden van interne mobiliteit: welke medewerkers zitten er op de bank en welke posities staan open? Zoek eventueel de samenwerking met collega werkgevers op en bouw aan een interne vraag- en aanbodbank voor personeel!

  1. Automatisering & tooling

Zo’n vraag- en aanbodbank is mogelijk dankzij digitalisering. Ook kun je loopbaanpaden online inzichtelijk maken, opleidingen en cursussen digitaliseren en medewerkers en leidinggevenden ondersteunen in hun voorbereiding op de toekomst.

 Oproep!

Hoe je als organisatie zelf aan de slag kan met werkgeluk, en wat naast blijde werknemers werkgeluk nog meer oplevert? Dat willen we de FHI leden graag laten zien! We doen hierbij dan ook een oproep: We zijn op zoek naar een organisatie die met behulp van ons deze vragen wil gaan beantwoorden in hun eigen praktijk.

Wil jij dus met jouw organisatie praktisch aan de slag, en wil je hierbij op weg geholpen worden? Neem dan contact met ons op via sandra@personele-zaken.nl of via jori.hoving@fhi.nl. Degene die zich als eerste aanmeld wordt kosteloos ondersteund, het enige wat we vragen is om daarna met ons jullie verhaal te delen.

 Mocht je over de thema’s werkgeluk, personeelstekort of loopbaanpaden eens willen sparren of vrijblijvend advies inwinnen? Neem dan gerust eens contact op met Sandra Engelbertink & Aukje Asma van Personele Zaken & School voor Werkgeluk.

www.personele-zaken.nl     www.schoolvoorwerkgeluk.nl