Power-to-heat voor een slimme installatie

Power-to-heat voor een slimme installatie Door: JUMO Meet- en Regeltechniek B.V.

Power-to-heat voor een slimme installatie

Energiebesparing, reductie van CO2-uitstoot en het terugdringen van verspilling van materialen en grondstoffen is aan de orde van de dag. Naast circulariteit en warmte-integratie is elektrificatie binnen de energie-transmissie een optie voor verdere verduurzaming van de industrie.

Tijdens het ENERGIE event wil JUMO aandacht besteden aan power-to-heat en elektrificatie van verwarmingsprocessen. Met behulp van slimme besturingstechniek is het mogelijk rendement verder te verbeteren en kosten te besparen.

Door het toepassen van elektrificatie in koel- en warmteprocessen (bijv. voedingsmiddelenindustrie), kan warmte en koeling slimmer en duurzamer worden ingezet. Naast dit zogenaamde power-to-heat proces (het elektrificeren van warmte) bieden warmtepompen en boilers een direct energiebesparend effect. Indien deze gebruik maken van duurzaam opgewekte energie wordt het fossiele aardgasgebruik flink gereduceerd of zelfs volledig verdrongen. Evenals elektro-thermische opties biedt waterstof voor elektrificatie in de industrie kansen. In de chemische industrie wordt waterstofgas bijvoorbeeld ingezet als grondstof voor ammoniak en kunstmest. Ander toepassingen van waterstof worden gevonden in het elektriciteitsnetwerk waar het dienst doet als buffer, al dan niet gebonden aan een ander atoom of als molecuul. Waterstof dient tevens als brandstof voor hoge temperatuurprocessen.

JUMO heeft een uitgebreid assortiment industriële sensoren en automatiseringsoplossingen die het power-to-heat proces en de inzet van waterstof in de industrie kan ondersteunen.