Procesoptimalisatie in de Food & Beverage

Procesoptimalisatie in de Food & Beverage Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De eisen binnen de voedingsmiddelenindustrie op het vlak van hygiëne, productkwaliteit en traceerbaarheid zijn zeer hoog. Tegelijkertijd is er steeds meer vraag naar flexibiliteit en duurzaamheid. In het seminar  ‘Procesoptimalisatie in de Food & Beverage’ op donderdag 29 september passeren verschillende technische oplossingen de revue, met aandacht voor de specifieke eisen van deze sector. 

Zo gaat Thijs van Delft van IMD B.V. in op de voordelen van in-line meettechnieken en data-analyse in relatie tot afvalwaterstromen.

IMD B.V. is gespecialiseerd in het monitoren van de hoeveelheid en samenstelling van afvalwaterstomen. Hiermee helpen ze bedrijven niet alleen om te voldoen aan de wettelijk gestelde lozingsvoorwaarden, maar ook om grondstofverliezen in het productieproces te verminderen.

Naar aanleiding van een specifieke vraag van een klant, heeft IMD samen met Elscolab een meetsysteem ontwikkeld waarbij inline inzicht geeft in een stroom die eiwit en suiker in wisselende samenstelling kan bevatten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van  UVVIS- en Brix sensoren (of refractometrie) en een zelf ontwikkelde datatool. In zijn presentatie laat Thijs van Delft zien hoe met deze oplossing afwijkingen in het afvalwater tijdig kunnen worden gesignaleerd. Dit resulteert in procesoptimalisatie en een beheerste situatie op het loospunt.

Ook Rolf Wolthuis van Endress + Hauser gaat in op de vraag naar meer geavanceerde in-line analysetechnieken. Processen in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie worden steeds complexer met meer toepassing van biotechnologie. Dit stelt hogere eisen aan de gebruikte instrumentatie. Raman spectroscopie is één van die geavanceerde analytische instrumenten.

Raman spectroscopie, hoewel niet ongebruikelijk in de chemische en farmaceutische industrie, is een relatieve nieuwkomer in de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Met een aantal concrete voorbeelden, laat Rolf Wolthuis de mogelijkheden zien van deze analysetechnologie.

Bezoek de website voor het volledige programma van het seminar Procesoptimalisatie in de Food & Beverage. Verzeker jezelf van een plekje en schrijf je vandaag nog gratis in.