Remote werk en onderhoud; Industrie 4.0 biedt mogelijkheden

Remote werk en onderhoud; Industrie 4.0 biedt mogelijkheden Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Dat communicatie een zeer belangrijk goed is, ervaren we in deze periode als geen andere. Velen van ons zijn in de mogelijkheid om vanuit huis te werken. Dat geldt niet alleen op IT-vlak, maar meer en meer ook op OT-vlak. Bij een storing binnen een plant kan er vaak remote worden meegekeken waar de storing zich bevindt. Dit biedt één van de successen als we kijken naar industrie 4.0 en IoT, of, zoals het binnen de industrie ook wel wordt genoemd, Industrial Internet of Things.

De toekomst van Industrie 4.0 en IoT biedt oneindig veel mogelijkheden. Steeds meer bedrijven implementeren technische oplossingen. Ook ontstaan er gezamenlijke initiatieven om centrale platformen te creëren, waar veel verschillende dataprotocollen en apparaten met elkaar kunnen communiceren.

Tal van bedrijven hebben reeds bewezen dat IoT niet alleen kan bijdragen aan kostenbesparingen en procesverbetering, maar ook kan helpen bij de ontwikkeling van geheel nieuwe producten en diensten. Zo kan IoT een grote rol spelen bij klantenbinding en een geheel nieuw niveau van dienstverlening mogelijk maken. Een voorbeeld hiervan is een experiment dat Amazon jaren geleden al heeft uitgevoerd. Vrachtwagens in New York werden volgeladen met producten die nog niet waren besteld, maar waarvan het bedrijf op basis van data kon voorspellen een bestelling er snel ging komen. Hierdoor werd een razendsnelle bezorging mogelijk gemaakt én werden de opslagkosten voor Amazon gereduceerd.

Binnen de industrie gaan de ontwikkelingen binnen het IoT-domein een enorm verschil maken. Processen zullen autonomer worden en, wanneer data op de juiste manier verwerkt en gecommuniceerd wordt naar machines, zal er een efficiënter én effectiever proces ontstaan. Machines zullen, op basis van de gecommuniceerde data, onafhankelijk actie kunnen ondernemen, zonder menselijke interventie. Dit elimineert niet alleen menselijke fouten, maar zorgt ook voor razendsnelle handelingen. Mogelijke fouten en gebreken kunnen niet alleen gedetecteerd, maar wanneer wenselijk, ook verholpen worden zonder menselijke interactie. IoT zal het industriële landschap hervormen en Industrie 4.0 mogelijk maken.

Nu IoT steeds breder wordt toegepast, komen er ook andere vraagstukken aan bod. Met het produceren van grote hoeveelheden data blijft de vraag waar dit opgeslagen wordt. En wellicht belangrijker, hoe de data en het proces beschermd worden. De kansen van IoT gaan namelijk hand in hand met digitale dreigingen. Wanneer de beveiliging in het gedrang komt, kunnen de gevolgen niet alleen desastreus zijn voor bedrijven zelf, maar ook voor onze individuele privacy. Er is dan ook noodzaak om de samenwerking en kennisdeling op dit vlak te intensiveren.

Het is aan u om te bepalen hoe IoT/Industrie 4.0 het best toegepast wordt binnen uw bedrijf. De technologie is vandaag de dag voorhanden, maar wij begrijpen de voorzichtigheid. Bent u op zoek naar mogelijkheden of heeft u vragen over de implementatie? Wilt u meer weten en concrete voorbeelden horen uit de industrie? Registreer u voor WoTS 2020 en bezoek het IoT - Industrie 4.0 seminar op 29 september 2020 in de ochtend.