Tijdens de Algemene Ledenvergadering in oktober vorig jaar heeft Richard Daamen het stokje overgenomen van Peter Dijkstra als bestuursvoorzitter van de branche Gebouw Automatisering. Hij stelt zich graag voor en deelt zijn visie op de huidige uitdagingen en ontwikkelingen in de branche.

 “Er zijn tal van uitdagingen,” vertelt Richard. “Verduurzaming van bestaande gebouwen staat hoog op de agenda van de landelijke politiek, gemeenten en banken. Denk bijvoorbeeld aan de EPC aanscherping, het verplicht stellen van minimaal energielabel C voor kantoren (> 100 m2 ) in 2023 en zelfs label A in 2030. Het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie hebben een reeks normen opgesteld, de zogenoemde ‘Energy Performance of Buildings Directive’ (EPBD). Deze normen geven een overzicht van de maatregelen die nodig zijn voor de vermindering van het energieverbruik en moeten uiterlijk in 2025 in de nationale wetgeving zijn opgenomen. De EPBD bepaalt onder meer dat niet-residentiële gebouwen met een nominaal vermogen voor een verwarmingssysteem of een gecombineerd ruimte verwarmings-/klimaatregelings- en ventilatiesysteem van meer dan 290 kW tegen 2025 uitgerust moeten zijn met een GBS-systeem. Met de huidige stand van zaken is een hands-on aanpak echt noodzakelijk, anders gaan we dit niet halen. Als branchevereniging moeten wij hier het voortouw in nemen.”

Volgens Richard is het delen van kennis essentieel om deze doelen te bereiken. “De branche Gebouw Automatisering heeft ongeveer vijftig leden en bij alle bedrijven zit een schat aan kennis. Maar alleen door deze kennis met elkaar te delen, kunnen we hier gezamenlijk van profiteren.”

Kennis en kunde

Richard is inmiddels 11 jaar algemeen directeur bij Belimo Servomotoren. Het Zwitserse bedrijf produceert voornamelijk aandrijvingen, kleppen en sensoren voor verwarming, koeling en ventilatie in utiliteitsgebouwen, maar levert ook aan bijvoorbeeld de land- en tuinbouw. Richard vertelt dat Belimo zich richt op de tekortkomingen in de markt: “Het is van essentieel belang dat we voldoende kennis en kunde hebben om producten te installeren. De markt is innovatief en de ontwikkelingen gaan snel, dus je kunt je voorstellen dat kennis en kunde daardoor achterblijft in de markt. Dit begint al op technische scholen, waar verouderd lesmateriaal wordt gebruikt of te weinig praktijktraining wordt gegeven. Daarom leveren wij producten aan een aantal ROC’s in Nederland en trainen we de leerkrachten middels het train de trainer principe. Dit doen we gratis en hier zetten wij vol op in.”  

“De markt is innovatief en de ontwikkelingen gaan snel, dus je kunt je voorstellen dat kennis en kunde daardoor achterblijft in de markt.”

“Wij zijn ons ook bewust van de krapte op de arbeidsmarkt. Er is niet alleen een tekort aan kennis, maar ook aan arbeidskrachten. Daarom zijn we acht jaar geleden begonnen met voor gemonteerde producten, zowel hydraulisch als elektrisch. Dit bespaart de installateur aanzienlijk veel tijd op de bouwplaats en reduceert de faalkosten, door het vooraf testen in de fabriek op lekdichtheid en functionaliteit.”

Samenwerken

Alleen door samen te werken kunnen we de tekortkomingen in de markt aanpakken. Richard is ervan overtuigd dat we onze krachten moeten bundelen: “FHI Gebouw Automatisering is hét platform in de markt waar we gedeelde vraagstukken kunnen oplossen. Ik hoop dat we het komende jaar gezamenlijk met onze leden meer betrokkenheid creëren. Ik kijk er naar uit om van 2024 een mooi FHI Gebouw Automatisering jaar te maken, waar we veel van elkaar kunnen leren.”

Wij heten Richard van harte welkom en hopen dat hij met zijn bevlogenheid de branche naar een volgend level tilt. Van Peter Dijkstra nemen we geen afscheid; hij neemt de rol van penningmeester weer op zich. Wil je altijd op de hoogte zijn van activiteiten en nieuws uit de branche? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)