Welke 8 mogelijkheden zijn er om een rondsel aan te bouwen? Apex Dynamics breidt haar zeer uitgebreide serie rondsels uit met rondsels op een vaste steek-as. Elk van de aanbouwmogelijkheden dient een of meerdere specifieke doeleinden, zo ook deze. In dit artikel bespreken we het vaste steek-as rondsel en de belangrijkste toepassing daarvan: de realisatie van een compacte, haakse aandrijving in combinatie met bijvoorbeeld een holle-as tandwielkast.

Compacte haakse aandrijving

Rondsels met een vaste steek-as staan ook wel bekend als rondsel-as, pinion-shaft of Ritzelwelle. Deze mogelijkheid is met name bedoeld om het rondsel te monteren aan bijvoorbeeld holle-as tandwielkasten. Hiermee komt men namelijk tot een zeer compacte haakse aandrijving, voor plaatsen waar bijvoorbeeld een ruimte-gebrek is.

Rondsel op-steekas

De 2 nieuwe series (serie G met spiebaan, serie H met gladde as) zijn leverbaar in module 1,5 tot en met 6, in schuine- en rechtvertande uitvoering, tussen 12 en 30 tanden, kwaliteit DIN5 / e25 en allemaal oppervlakte gehard en geslepen. Indien gekozen wordt voor montage met een spiebaan (G-serie) is de spiebaan-tolerantie “h9”, wat betekend dat deze met een lichte perspassing in de tandwielkast gemonteerd wordt om speling zo veel mogelijk uit te sluiten. Bij de H-serie wordt de as geklemd in de aandrijving voor een spelingsvrije krachtoverbrenging.

Lees hier de aanbouw mogelijkheden van rondsels aan een tandwielkast…

en_GBEnglish (UK)