Seminar over DNA-technologieën gericht op life science doelgroep

Seminar over DNA-technologieën gericht op life science doelgroep Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De ontwikkelingen in DNA-technologieën zijn de afgelopen jaren in een stroomversnelling geraakt. In het seminar gericht op DNA-technologieën delen experts op het gebied van deze technieken hun kennis en geven ze een inkijkje in de tal van toepassingen die nu én in de toekomst mogelijk zijn. Dit seminar is specifiek gericht op labmanagers, laboranten en onderzoekers uit de life science en biotech.

CRISPR-Cas
Eén van de belangrijkste technologieën op dit moment is CRISPR-Cas. Deze techniek stelt wetenschappers in staat om DNA van organismen heel nauwkeurig te bewerken door stukjes uit het DNA te knippen, te vervangen of toe te voegen. Professor Raymond Staals van Wageningen University & Research (WUR) opent de dag met een lezing over deze techniek. WUR is met jarenlang onderzoek nauw betrokken geweest bij de ontdekking van CRISPR-Cas en Raymond Staals schetst een beeld van de ontwikkelingen, het belang en de vele toepassingen van deze techniek.

Veredeling
Een voorbeeld van zo’n toepassing is de veredeling. CRISPR-Cas stelt veredelaars in staat om heel nauwkeurig en efficiënt gewassen te verbeteren. Met de groeiende wereldbevolking en klimaatverandering lijkt CRISPR-Cas de oplossing voor duurzame landbouw. Monique van Vegchel van Plantum, de branchevereniging voor veredelaars, presenteert een aantal praktische toepassingen van CRISPR-Cas in planten die al op de markt zijn en geeft voorbeelden van toepassingen in de toekomst.

Een op DNA gebaseerde gezondheidszorg
Ontwikkelingen in DNA-technologieën spelen niet alleen een grote rol in de landbouw, maar zijn ook revolutionair in de gezondheidszorg. Zo blijkt uit een internationale studie onder leiding van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) dat het voorschrijven van medicatie op basis van een DNA-profiel ook echt effect heeft. Bij deze vorm van precision medicine wordt de medicatie van patiënten aangepasten op hun DNA met behulp van bijvoorbeeld een DNA-medicatiepas of app. Om de verschillende ontwikkelingen en de gevolgen hiervan in kaart te brengen geeft professor Johan den Dunnen van het LUMC een lezing over een op DNA gebaseerde gezondheidszorg.

Het seminar ontwikkelingen in DNA-technologieën vindt plaats op woensdag 27 september van 9:30-11:00 tijdens de vakbeurs LabNL.