SPE en wifi 6 maken snelle en betrouwbare Industrial Internet of Things-toepassingen mogelijk

SPE en wifi 6 maken snelle en betrouwbare Industrial Internet of Things-toepassingen mogelijk Door: Federatie van Technologie branches

De laatste en belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van industriële communicatie komen aan bod tijdens het Industrial Ethernet event op dinsdag 14 maart 2023 bij de Basiliek in Veenendaal. Tijdens dit event bespreken onze kennispartners thema’s als Single Pair Ethernet en diverse hardware en software die relevant is voor moderne Industrial Internet of Things-toepassingen.

Single Pair Ethernet

Wellicht de belangrijkste ontwikkeling in de toepassing van industrieel ethernet de laatste jaren, is de komst van Single Pair Ethernet (SPE). Sinds circa 2015 is SPE als eerste in zwang geraakt in de auto-industrie. De kabels zijn licht, krachtig en ruimtebesparend ten opzichte van klassieke twee- of vierparige ethernetkabels. Tijdens het Industrial Ethernet event vertelt Dirk Kop van JUMO meer over de basics van SPE en demonstreert hij op welke manier deze technologie toegepast kan worden.

SPE is inmiddels uitgegroeid tot een standaard binnen industriële toepassingen. Zo wordt deze bekabeling bijvoorbeeld gebruikt in de robotica, omdat SPE dunnere buigstralen heeft en de bekabeling minder ruimte inneemt. Marian Dümke van Harting Electronics neemt je mee in de huidige stand van de standaardisatie en licht toe aan welke standaarden er nog wordt gewerkt.

Voor fabrieksautomatisering zijn er, naast de opties voor uitbreiding of vervanging van SPE in klassieke sensor- en industriële ethernetkabels, ook mogelijkheden met een CAN-bus die werkt met SPE 1000Base-T1. Deze bekabeling heeft een bereik tot 40 meter. Het is ook mogelijk om SPE-kabels van voeding te voorzien dankzij de Power over Data Line-standaard. Met deze hybride kabels kan tot 50W worden geleverd. SPE biedt dus veel mogelijkheden. Welke mogelijkheden dit precies zijn legt Marc Schoeters van Hilscher je graag uit tijdens zijn presentatie.

SPE is toekomstbestendig en maakt het gehele netwerk IP-gebaseerd. Ook zijn er geen extra gateways meer nodig naar bijvoorbeeld veldbussen. Dit aspect werkt kostenbesparend, net als het feit dat SPE-bekabeling minder materiaal vergt ten opzichte van oudere bekabeling. In een presentatie licht Simon Seereiner van Weidmüller toe waarom SPE de sleuteltechnologie is voor de implementatie van IIOT en Industrie 4.0 en daarbij dus ook toekomstbestendig.

 

Industrial Internet of Things en gateways

Ook binnen de industrie wordt er veel gesproken over het Internet of Things. Het zogeheten Industrial Internet of Things vereist de nodige (nieuwe) hardware. Één daarvan zijn edge gateways. Via deze gateways kunnen bepaalde apparaten – denk aan PLC’s of sensoren – communiceren binnen een bedrijfsnetwerk en/of de cloud. Maar waar plaats je een gateway en wat zijn de verschillende opties en inzetmogelijkheden? Bart Pape van Helmholz Benelux geeft je tijdens het ochtenddeel van het seminarprogramma antwoorden op deze vragen. 

Met edge gateways wordt in feite OT met IT gekoppeld. Deze koppeling is nodig om digitalisering mogelijk te maken. In een interactieve sessie laten Edwin Slot en Martijn Krot van ifm electronic aan de hand van een demo zien op welke manier de koppeling tussen OT en IT gemaakt kan worden.  

Een andere ontwikkeling die een rol speelt binnen IIoT is wifi 6 (ofwel 802.11 ax). Deze standaard belooft een betere dekking, een lage latency en hogere datasnelheden. Met het toepassen van wifi 6 kunnen ook IIoT-toepassingen in de industrie betrouwbaar opereren. Sjoerd Hakstege van Phoenix Contact vertelt meer over de kansen en mogelijkheden die Wi-Fi 6 biedt.

Ondanks al deze nieuwe ontwikkelingen, kan er in elk netwerk een storing ontstaan. In de automotive-industrie, waarin wordt gewerkt met uiteenlopende netwerkarchitecturen, kost downtime duizenden euro’s per minuut. Tijdens het event wordt door Clement Jense van PROCENTEC ook dit onderwerp belicht, want met de juiste troubleshooting is downtime tot een minimum te beperken. Een resultaat waar elke netwerkarchitect vrolijk van wordt.

 

Wil jij het Industrial Ethernet event ook bezoeken? Registratie is kosteloos.