Groeiende eisen
Elke dag pushen we technologie tot het uiterste. We eisen meer, snellere, toegankelijkere en slimmere technologieën om te downloaden, uploaden en verbinding mee te maken. Het is geen verrassing dat bedrijven en organisaties zich steeds meer moeten inzetten om aan de eisen van de eindgebruiker te voldoen. Aangezien de trend van clouddiensten zijn vaste plek heeft gevonden in de samenleving, is de noodzaak om hoge prestaties te leveren aan diezelfde eindgebruikers, essentieel. Deze prestaties zijn niet langer alleen gevraagd binnen grote stedelijke gebieden. Concurrentie en technologie overschrijden stadsgrenzen en creëren een onmiddellijke behoefte om belangrijke content en diensten aan te bieden aan eindgebruikers in het hele land, op welke locatie dan ook. Om te voldoen aan de eisen van het Internet of Things (IoT), bewaren bedrijven de meest populaire content, diensten en technologieën op servers die zich fysiek dichter bij de eindgebruiker bevinden. Hierdoor ontstaat een nieuw soort categorie binnen de datacenter markt, beter bekend als Edge-datacenters. Maar wat wordt er nu bedoeld met Edge?
Wat zijn Edge-datacenters?
Bij het bespreken van moderne innovaties, infrastructuur van het internet en netwerkstrategieën, is het moeilijk om dit niet in één adem te noemen met Edge. Zoals de naam al doet vermoeden, is locatie een essentieel onderdeel van de definitie. Over het algemeen is Edge een soort datacenter waar de informatieverwerking fysiek in de buurt van de eindgebruiker is gelegen. Deze manier van informatieverwerking wordt ook wel Edge computing genoemd. Bij Edge computing verzamelen en analyseren sensoren en andere verbonden apparaten lokaal IoT-gegevens, waardoor de afhankelijkheid van cloud- of internetconnectiviteit wordt verminderd in specifieke situaties waarin informatie snel, betrouwbaar en veilig moet worden verwerkt. Dat betekent dat rekenkracht, opslag en netwerkconnectiviteit allemaal aan de rand (Edge) staan, hetzij op het IoT-apparaat zelf of in een lokale gateway. Wat betekent dat de gegevens lokaal worden verwerkt op het desbetreffende internet- of IoT-apparaat. Omdat Edge-datacenters fysiek dichter bij de eindgebruiker staan, is snelheid het handelsmerk. Dit type datacenters kunnen snellere prestaties leveren met minimale vertraging.
Naast locatie moet er ook een enorme cache (buffer) met inhoud zijn, samen met webservicebedrijven en netwerken, om het internet tot het uiterste uit te breiden. Edge-datacenters kunnen op zichzelf een reeks diensten leveren en kunnen ook weer verbinding maken met een groter datacenter dat cloudresources en gegevensverwerking biedt. Edge-connectiviteit is met name relevant, aangezien IoT-apparaten beperkte rekencapaciteiten hebben en in toenemende mate zullen vertrouwen op rekenkracht, toegang tot gegevensopslag, hoge bandbreedte en connectiviteit met lage vertragingen. Eindgebruikers zouden verbeterde media- en beveiligingsfuncties moeten ervaren met betere prestaties tegen lagere kosten. Omdat het Edge-datacenter een efficiënte architectuur gebruikt voor het overdragen en verwerken van gegevens, zou een echt Edge-datacenter hogere meetbare resultaten moeten kunnen leveren ten opzichte van conventionele datacenters. Als toevoeging hierop zal de komst van 5G een revolutie teweegbrengen.
5G en Edge
Eén van de belangrijkste doelen van Edge-datacenters is het verminderen van vertragingen bij het verzenden van gegevens. Dit betekent dat de nabijheid tot de eindgebruiker of internetapparaat noodzakelijk is voor de reactiesnelheid. Voeg 5G toe aan de mix en we duwen ‘Edge to the Edge’. 5G heeft een andere frequentieband dan bijvoorbeeld 4G en LTE. De dekking van één 5G-antenne is veel kleiner, maar er kunnen veel meer gegevens worden verzonden met veel minder vertraging. We hebben niet alleen duizenden antennes nodig om 5G naar de algemene bevolking te brengen, deze bijna realtime reactiesnelheid kan alleen worden gegarandeerd als we 5G en een Edge-datacenter in de buurt van elkaar hebben. Enorme hoeveelheden gegevens vereisen ook interactie met een centrale cloudservice om krachtige computeroplossingen te kunnen gebruiken. Het is duidelijk dat Edge-datacenters steeds belangrijker zullen worden voor branche specifieke of op internetdiensten gebaseerde sectoren.
Dichter bij een mobiel of gedistribueerd personeelsbestand komen, gegevens uit het IoT kunnen verwerken, innovatieve producten kunnen ondersteunen, met klanten kunnen omgaan en nieuwe diensten kunnen toevoegen, zijn de belangrijkste redenen waarom bedrijven voor Edge computing kiezen. Maar er zijn uitdagingen. Het gebrek aan ruimte of het vermogen om externe apparatuur te ondersteunen, cyber- en fysieke beveiligingsproblemen, trage en dure 5G-uitrol en het ontbreken van onderhoudsondersteuning kunnen Edge-implementatie belemmeren. De uitrol van 5G zal Edge-technologieën stimuleren, vooral om kleinere markten te ondersteunen. Tegen 2050 zal 68% van de wereldbevolking in stedelijke gebieden wonen. Het wordt steeds belangrijker om verschillende stadsinfrastructuren digitaal met elkaar te verbinden. Dit draagt bij aan duurzaamheid en verbetering van de levenskwaliteit van de bewoners.
Micro Data Centers
Voor bedrijven die willen profiteren van deze groeiende IT-infrastructuur, zijn micro-datacenters – op zichzelf staande, standalone rack-level systemen – een middel om een concurrentievoordeel te behalen in Edge-computing. Micro-datacenters zijn naar voren gekomen als een technologie bij uitstek om de groeiende behoeften in Edge-omgevingen te realiseren.
Misschien wel het belangrijkste voordeel van een micro-datacenter is de flexibiliteit om te worden gebruikt in een breed scala aan toepassingen en omgevingen. Individuele micro-datacenter oplossingen kunnen worden afgestemd om het oplossen van belangrijke zakelijke uitdagingen te vereenvoudigen en kunnen op elke locatie worden toegepast, met een kleinere voetafdruk. Een toename van het gebruik van energiezuinige, milieuvriendelijke en kostenbesparende koeloplossingen heeft de groei en populariteit van micro-datacenters bevorderd. STULZ speelt hierop in. Maar een micro-datacenter, hoe ziet een dergelijke oplossing eruit?
De STULZ Micro Data Center ontworpen voor Edge
STULZ biedt een kosteneffectieve oplossing die functionaliteit combineert met een duurzame voetafdruk, perfect voor de Edge: de STULZ Micro DC. Met kenmerken die gefocust zijn op minimale vertraging, bandbreedte en beveiliging is deze zeer efficiënte modulaire oplossing eenvoudig schaalbaar en voldoet aan de behoeften van vandaag en die van de toekomst, zelfs als de ruimte beperkt is. In tegenstelling tot conventionele datacenters met fysieke locaties in de buurt van eindgebruikers, kan ons micro-datacenter overal worden geplaatst en is het een op zichzelf staande oplossing.
Elke STULZ Micro DC kan worden geconfigureerd voor IT-belastingen met lage tot gemiddelde dichtheid, evenals een combinatie van Integrated Precision Cooling (ICS ™) en Direct Contact Liquid Cooling (DCLC ™), voor werkbelastingen met een hoge dichtheid tot 80 kW per rack. Met twee versies en drie rackformaten beschikbaar, biedt deze oplossing schaalbaarheid die het mogelijk maakt om met de eisen en technologieën mee te groeien. Dit is een duidelijk voordeel, aangezien traditionele datacenters vaak jaren van tevoren moeten worden gepland. Dure herstructurering zijn dan ook niet ongebruikelijk. Afhankelijk van de behoeften kan de STULZ Micro DC groeien van een 1-rack-configuratie (vanaf 3 kW) naar een 6-rack-configuratie met een warmtebelasting tot 80 kW. Dit kan uw investeringskosten in de IT-infrastructuur drastisch verlagen.
Alle configuraties bevatten een 19 “standaard rack, dat gemakkelijk kan worden uitgerust met accessoires zoals een UPS, PDU, kabelbeheersysteem, LED-verlichting en software voor omgevingsbewaking. De STULZ Micro DC is geconfigureerd met alle belangrijke ontwerpaspecten van een conventioneel datacenter in gedachten, inclusief kritische stroomverdeling, brandbeveiliging, fysieke beveiliging en uiteraard precisie-koeling.
Direct Liquid Cooling
Koeling is de focus geweest van constante verfijning en optimalisatie voor datacentergebruikers. Met een stijgend chipvermogen waardoor de rackdichtheid hoger wordt, is er een toenemende interesse in opties en diensten voor vloeistofkoeling. DLC, of Direct Liquid Cooling, maakt gebruik van de uitzonderlijke thermische geleidbaarheid van vloeistof om dichte, geconcentreerde koeling te bieden voor doeloppervlakken. DLC vermindert de afhankelijkheid van ventilatoren of luchtbehandelaars drastisch. Extreme rackdichtheden zijn mogelijk, maar DLC is niet alleen toepasbaar voor datacenters met hoge prestaties. Ook bij lagere rackdichtheden worden de operationele kosten van klanten meetbaar verlaagd.
De rack DLC van CoolIT Systems wordt beheerd via een gecentraliseerde pomparchitectuur. Deze gepatenteerde assemblages kunnen elke combinatie van CPU-, GPU- en geheugencomponenten koelen, met maatwerk beschikbaar voor spanningsregelaars, ASIC en FPGA. Servers blijven hot-swappable en eenvoudig te onderhouden.
Het DLC Rack Manifold beheert de vloeistofverdeling tussen de Coolant Distribution Unit (CDU) en een willekeurig aantal passieve Coldplate-lussen. Verticaal geïnstalleerd (nieuw of achteraf aangebracht), spruitstukken kunnen worden aangepast aan elke rackomgeving. Rack verdeelstukken zijn ongelooflijk betrouwbaar en robuust en maken gebruik van een roestvrijstalen behuizing in combinatie met 100% niet-druipende, metalen snelkoppelingen.
De Rack DLC-productlijn van CoolIT Systems biedt een verscheidenheid aan CDU’s, afhankelijk van de belastingvereisten en de beschikbaarheid van water, inclusief rack-mount CHx80 of CHx750. Deze vloeistof-naar-vloeistof warmtewisselaars hebben geavanceerde monitoringsystemen en maken gebruik van een gecentraliseerde pomparchitectuur om superieure prestaties en betrouwbaarheid te garanderen.
De voordelen van een all-in-one datacenter
De wereld wordt voortdurend ingewikkelder voor datacenterexperts en communicatie-dienstverleners. Het aantal internetapparaten blijft explosief toenemen, waardoor huidige IT-professionals/bedrijven met maar liefst 50% groeit. De STULZ Micro DC biedt een kosteneffectieve oplossing om snel lokale IT-capaciteit op te bouwen en de volgende opvallende voordelen te bieden:
- Snelle configuratie en levering
- “Drop-in” -oplossing (snel te installeren en eenvoudig uit te breiden)
- 19-inch standaardrack verkrijgbaar in drie verschillende hoogtes en twee verschillende dieptes (beschikbaarheid afhankelijk van uw regio)
- Modulaire configuraties met traditionele precisie-koeling en toonaangevende koeltechnologie op vloeistofchipniveau
- Modulair ontwerp met verwijderbare Integrated Cooling Solution (ICS), zodat het systeem door conventionele deuren past
- Elk apparaat is individueel geconfigureerd, getest en geleverd
- Geschikt voor onconventionele-datacenteromgevingen
- Voor werkbelastingen met hoge dichtheid tot 80 kW per rack
- Wereldwijd verkoop- en servicenetwerk
Tientallen jaren ervaring gecombineerd met een constante drang naar innovatie is wat STULZ uniek maakt. Van ingenieur tot klantadviseur, we werken samen aan het ontwikkelen en continu optimaliseren van bedrijfskritische oplossingen voor datacenters en IT-professionals. Het resultaat is een alles-in-één datacenteroplossing die is geconfigureerd en bij u wordt afgeleverd, klaar voor gebruik. Kansen wachten op u aan ‘de Edge’.
Dit artikel is geschreven door Lane Gregory, Marketing Manager van STULZ USA.