Subsidiebedragen voor studieprojecten industrie fors verhoogd

Subsidiebedragen voor studieprojecten industrie fors verhoogd Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

De maximale subsidie voor studieprojecten van de Topsector Energie (TSE)-regeling Industrie studies is verhoogd van € 500.000 naar € 2 miljoen per project. Dat heeft het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat bekendgemaakt.

Om de doelen voor CO2-vermindering te halen, verwacht de overheid grotere investeringsprojecten. Als voorbereiding daarop zijn grotere studies nodig. Het nieuwe budget voor TSE Industrie studies is bijna verdubbeld naar € 20 miljoen.

De TSE-regeling Industrie studies is voor bedrijven die willen investeren in een CO2-verminderende techniek in de industrie en willen weten of deze technisch en economisch haalbaar zijn. Zij kunnen subsidie krijgen om dit te onderzoeken.

De regeling bestaat al een aantal jaren. Heel wat bedrijven maakten hiervan al gebruik. Ze onderzochten bijvoorbeeld de haalbaarheid van pilot- of demonstratieprojecten voor de recycling van specifieke soorten kunststoffen of metalen. Of de haalbaarheid van de toepassing van een uitontwikkelde technologie voor waterstofproductie, waarvan de terugverdientijd langer is dan 5 jaar.