Technologie is constant in beweging

Technologie is constant in beweging Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Werken met producten uit de toekomst. Voor Mohammed Zanzan is het de dagelijkse realiteit. Zanzan is salesmanager bij Acal BFi, een multinational die bedrijven en overheden helpt met advies en ontwerp, maar ook de levering van elektronicacomponenten- en systemen. “Onze klanten ontwikkelen en designen applicaties die het publiek vaak nog niet kent,” vertelt de Eindhovenaar. “Dat maakt Test & Measurement zo boeiend. Je werkt met producten die pas over maanden of soms jaren beschikbaar komen op de markt.”

"Om een goed beeld te krijgen van de applicaties van onze klanten, bezoeken mijn collega’s en ik bedrijven, om zo samen een passende oplossing te vinden voor hun technische uitdagingen,” vervolgt Zanzan. “Soms voldoen de specificaties van een meetinstrument niet helemaal aan de wensen van de klant of past het apparaat niet in de beschikbare testruimte. Dan gaan we samen om de tafel zitten om te kijken wat er wél mogelijk is.”

Verrassend creatief

De plekken die de salesmanager namens Acal BFi bezoekt, zijn net zo divers als de klanten zelf. “Onlangs werd ik gebeld door een valkenier. Hij had een artikel gelezen over spectrum analyzers. Dat zijn instrumenten waarmee het frequentiespectrum van een signaal wordt gemeten. Hij wilde een analyzer inzetten om zijn valk te kunnen lokaliseren tijdens vluchten. Valkeniers communiceren namelijk met hun valk via een fluitje, zo vertelde hij. Op het moment dat een valk buiten het bereik van het fluitsignaal vliegt, is er geen contact meer mogelijk. Om toch te weten waar het dier zich bevindt, wilde hij een spectrum analyzer inzetten door een zender aan de poot van zijn valk te bevestigen. Dat was echt een bijzondere toepassing. De analyzers zijn natuurlijk niet voor dat doel ontworpen, maar engineers zetten techniek soms op verrassend creatieve wijze in.”

Roofvogels en marinefregatten

Het werk van een Test & Measurement-specialist is enorm afwisselend, vindt Zanzan. “De ene dag staar ik de lucht in op zoek naar een roofvogel. De volgende dag wandel ik over het dek van een marinefregat met radarsystemen die groter zijn dan ikzelf. Of ik bezoek een satelliet die binnenkort de lucht in wordt geschoten. Techniek is overal en daarom zal het belang van testen en meten alleen nog maar groter worden. Al die apparatuur moet immers doorgemeten worden.” Dat techniek voor veel partijen relevant is, blijkt ook uit het uiteenlopende klantenbestand van Acal BFi: van vooraanstaande hightech bedrijven en overheidsinstellingen tot onderzoeksinstituten en kleine startups. En al die partijen hebben verschillende wensen en budgetten.

Technische know-how

Dit vereist een grote flexibiliteit van de medewerkers. “Wij passen ons voortdurend aan de applicaties van de klant aan. Soms is er een kant-en-klare oplossing beschikbaar, maar niet altijd. Gelukkig hebben we de technische expertise en middelen in huis om samen met onze partners producten op maat te ontwikkelen. Dat is een groot voordeel van ons bedrijf: alle medewerkers zijn technisch onderlegd en begrijpen hoe de applicaties in elkaar steken. Deze technische knowhow is onmisbaar binnen Test & Measurement. Uiteindelijk willen we de beste technologisch hoogwaardige oplossingen bieden.”

Accessoires

De T&M-tools zijn de gereedschappen van een elektronica-engineer, zowel tijdens de designfase als erna. Ze maken de signalen van apparaten die getest worden inzichtelijk zodat een engineer eventuele problemen snel kan oplossen. Ook tijdens de productiefase is T&M-instrumentatie onmisbaar. Zodra een applicatie in productie wordt genomen, moet het immers functioneel getest worden. “Wij hebben alle meetapparatuur in huis, inclusief de accessoires, om zelfs de meest hoogstaande technische specificaties te kunnen behalen. Zo kan van een generiek product, door middel van specifiek geschreven software, een applicatiegerichte oplossing worden gemaakt,” licht Zanzan toe. “We werken samen met topexperts uit ons vakgebied die applicatiekennis en technologie samenbrengen tot een passende oplossing. Dit scheelt op termijn tijd en geld.”

Service en support

“We hebben meetapparatuur voor de hele range. Natuurlijk verkopen we de bekende A-merken, waaronder het Amerikaanse Keysight, maar we bieden ook nichemerken aan die voor specifieke klanten juist weer heel geschikt zijn. Naast deze hoogwaardige apparatuur is het ook belangrijk dat klanten kwalitatieve testaccessoires gebruiken. Zo blijft de measurement chain van de specificaties gegarandeerd.” En daar blijft het niet bij, want Acal BFi probeert altijd nét een stapje verder te gaan in de support naar klanten toe. “Wij bieden een uitgebreid serviceportfolio waaronder technische support,  kalibratie en reparatie. Zo geven we bijvoorbeeld trainingen en organiseren we webinars om de toepassing van de apparatuur uit te leggen. Dus ook in het aftersales-traject kunnen klanten bij ons terecht met hun technische en zakelijke uitdagingen.”

Duurzaam

“Technologie is constant in beweging,” vervolgt Zanzan zijn verhaal. “Daarom is het zo belangrijk om flexibel te zijn en mee te bewegen met je klant. Maar we kijken niet alleen naar techniek. Duurzaamheid bijvoorbeeld is een steeds belangrijker thema binnen test & measurement. Daarom bieden we als bedrijf ook refurbished apparatuur aan. Dat zijn gebruikte apparaten die technisch gezien nog in prima staat zijn. Sommige klanten kiezen daar bewust voor uit milieuoverwegingen; anderen vinden het goedkopere prijskaartje aantrekkelijk.”

In het kader van duurzaamheid en kostenbesparing is het ook mogelijk om apparatuur te huren. “Dit is vooral interessant voor kleinere bedrijven die een apparaat maar kort nodig hebben. Het is zonde om dan een geheel nieuw exemplaar aan te schaffen.”

Enthousiast

Bent u enthousiast geworden en wilt u in contact komen met Acal BFi? Dat kan op de volgende manieren:

Bezoek de vernieuwde website van Acal BFi
Bekijk het profiel van Acal BFi op de website van FHI   

Acal BFi is aanwezig tijdens het Power Electronics & Energy Storage event op 14 juni in Den Bosch.