Technologiebedrijven werken samen aan een weerbare toekomst
Op 19 december organiseerden de ministeries van Defensie en Economische Zaken samen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, een bijeenkomst over landelijke weerbaarheid tegen militaire en hybride aanvallen. In dit bericht geven we de belangrijkste conclusies weer die relevant zijn voor FHI-leden.
Toenemende dreiging
De geopolitieke realiteit drukt Europa met de neus op de feiten. De kans dat Nederland als NAVO-lid betrokken raakt bij een conflict is reëel. Ook is er sprake van terreurdreiging vanuit jihadistisch hoek, zo blijkt uit het Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.
Hybride aanvallen
Nederland is nu al doelwit van hybride aanvallen, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Bij een hybride aanval worden verschillende technieken gecombineerd, waaronder cyberaanvallen, sabotage, spionage, verspreiding van desinformatie en het uitoefenen van economische druk. Deze aanvallen bedreigen onze veiligheid en de continuïteit van het bedrijfsleven.
Economische weerbaarheid voorkomt dat bedrijfsprocessen stagneren of stil komen te liggen. Hoe meer een bedrijf in eigen huis produceert, hoe kleiner de kans dat dit gebeurt. Ook is het essentieel om na te denken over verschillende rampscenario’s en preventief maatregelen te treffen. Wat doe je bijvoorbeeld als de stroom langdurig uitvalt of drinkwater schaars wordt? Hoe waarborg je de continuïteit van je bedrijf als het internet er dagenlang uitligt?
Blijf in gespreek
De bijeenkomst werd afgesloten met een oproep om te investeren in zakelijke netwerken. Om de samenwerking op landelijk niveau te bevorderen, werkt EZ samen met stakeholders waarbij MKB-Nederland een belangrijke gesprekspartner is als het gaat om weerbaarheid.
—————————————————————————————-
MKB-Nederland en FHI
Alle leden van FHI zijn automatisch lid van MKB-Nederland. René Dijkstra vertegenwoordigt FHI in het hoofdbestuur van MKB-Nederland. Kijk voor meer informatie over de relatie tussen FHI en MKB-Nederland op onze website.