Technologisch verduurzamen met Kuijpers

Technologisch verduurzamen met Kuijpers Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Duurzaamheid is een prioriteit voor gebouweigenaren. Familiebedrijf Kuijpers zet in op technologische en digitale oplossingen om hieraan bij te dragen. Cliff Willems, sales manager bij Kuijpers, benadrukt hoe slimme software aanzienlijke besparingen mogelijk maakt, zonder in te leveren op comfort.

Kuijpers is een technisch dienstverlener in gebouwklimaatinstallaties. Het familiebedrijf realiseert technische oplossingen in de utiliteitsbouw en industrie. Klanten in utiliteit variëren van het Rijksmuseum tot een middelbare school. Een museum stelt andere eisen dan een school, maar volgens Cliff is er in ieder geval één gemeenschappelijke deler: “Alle gebouweigenaren hebben een comfortwens, ze willen een bepaalde binnentemperatuur. Bij een museum is dit veel kritischer dan bij een middelbare school, maar iedereen is altijd bezig met het binnenklimaat.”

Cliff is salesmanager op de afdeling data en energiemonitoring. “We combineren een duurzame installatie, bijvoorbeeld een warmtepomp, met sensoren. De verzamelde data analyseren we, zodat de warmtepomp optimaal presteert.” Hierbij beperken ze zich niet alleen tot de klimaatinstallatie. “In sommige gevallen kijken we ook naar andere gebouwdata, zoals bezettingsgraad, lichtwaardes of klachten van de gebruikers.”

Comfortabel in de bioscoop

Een basisvoorwaarde voor een geslaagd bioscoopbezoek is een comfortabel binnenklimaat. Kuijpers is strategisch partner van de grootste bioscoopketen in Nederland en voert sinds 2009 het onderhoud uit aan de installaties in het merendeel van de locaties. “Bij deze klant hebben we een energiebesparing van 15 procent gerealiseerd door enkel digitale aanpassingen te doen. De locaties gaven in het begin aan de klimaatbeheersing al goed in de gaten te houden, maar er zit nog veel meer techniek in verscholen die je kunt optimaliseren. Alleen heb je daar specialistische kennis voor nodig.” De specialisten van Kuijpers kijken dan bijvoorbeeld naar het energieprofiel van het pand of naar de software van het gebouwbeheersysteem. “We zien vaak dat er gelijktijdig gekoeld en verwarmd wordt. Soms zelfs in dezelfde ruimte. Door dit te optimaliseren maak je grote stappen.”

Inzicht

Er wordt in toenemende mate van organisaties verwacht dat ze inzicht hebben in hun energieverbruik. Cliff: “Er zijn verschillende wetten en verplichtingen die inzicht in data vereisen. Je moet met data aan kunnen tonen dat je aan het verduurzamen bent. Met ons systeem verzamelen we het energieverbruik van een bepaald jaar en vergelijken dat met het voorgaande jaar. Daarin nemen we ook graaddagen mee. Dit is een rekeneenheid om de temperatuur mee te nemen in berekeningen. Zo kun je een strenge winter met een zachte winter vergelijken.”

“We helpen klanten ook met netcongestie. Wanneer je een aantal keer over het gecontracteerde vermogen bent gegaan kun je helemaal afgesloten worden door de netbeheerder. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Ons systeem kan daarbij helpen door installaties uit te schakelen wanneer je over het gecontracteerde vermogen dreigt te gaan.”

Uiteindelijk draait het allemaal om balans, legt Cliff uit. “Het is zoeken naar balans tussen verduurzamen aan de ene kant en een goede technische installatie aan de andere kant. Daarnaast staat comfort altijd centraal. We nemen de comfort eisen vanaf het begin mee en we besparen mét behoud van comfort.” 

Kuijpers is lid van branchevereniging FHI en sponsor van de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst. Wil je meer weten over de verduurzaming van gebouwen? Bezoek de website voor meer informatie over de conferentie en meld je aan voor een gratis bezoek.