Synthetische cellen, nanoscopie, receptomics en een probiotische screening methodiek. Tijdens het seminar Trending Topics in Life Science belichten we deze vier interessante topics. Christophe Danelon van de TU Delft probeert samen met zijn onderzoeksteam een synthetische cel te bouwen. Alessandra Cambi van Radboud UMC laat zien hoe nanoscopie de kennis van de menselijke cel vergroot. Het NIZO heeft een screening methodiek ontwikkeld voor het optimaliseren van de productie van strikt anaerobe probiotica op industriële schaal. En Maarten Jongsma van Wageningen UR vertelt over Receptomics: een tongue-on-a-chip voor het proeven van voedingsmiddelen met menselijke receptoren in levende cellen.  

Het doel van Christophe Danelon en zijn onderzoeksteam van TU Delft is het bouwen van een cel – de basiseenheid van het leven – uitgaande van afzonderlijke biochemische bouwstenen. Dit onderzoek is voornamelijk op nieuwsgierigheid gebaseerd. Het creëren van een kunstmatige cel zal echter niet alleen ons begrip van de fundamentele aard van het leven radicaal veranderen; het zal ook een nieuw tijdperk openen voor biotechnologische en medische toepassingen. Christophe Danelon presenteert de resultaten en de uitdagingen van dit onderzoek.

In de afgelopen decennium heeft de fluorescentie microscopie indrukwekkende ontwikkeling gehad. Nieuwe chemische stofjes, verbeterde technologie en slimme beeldanalyse stellen ons in staat om steeds beter de menselijke cel te kunnen waarnemen. Alessandra Cambi van het Radboud UMC laat in haar lezing zien dat we met een super-resolutie microscoop oftewel en “nanoscoop” de geheimen van de cellen kunnen ontrafelen.

Gezonde microben maken al lange tijd deel uit van menselijke voeding. Op dit moment worden er nieuwe probiotische soorten ontdekt die hun toepassing vinden in matig onderzochte niche van het menselijk lichaam (huid, mond, etc). Het kweken, verwerken en formuleren van deze bacteriën op productieschaal is erg soort- en stamafhankelijk en vormt daarom een ​​hele reeks uitdagingen. Martijn Bekker geeft een presentatie over de probiotische screenings methodiek die is ontwikkeld door NIZO, waarbij wordt gestart met de identificatie van de juiste food grade media voor het verkrijgen van hoge cel-dichtheden. Om tijd te winnen, wordt er een combinatie van vele verschillende media, oogsttijdstippen en cryoprotectants doorgemeten. Deze screenings-methodiek maakt het mogelijk de beste combinatie van groeimedia, oogsttijdstip en cryoprotectant van maar liefst 11.000 verschillende probiotische poeders door te meten in één enkel experiment.

Maarten Jongsma en zijn team van Wageningen University and Research hebben een nieuwe technologie ontwikkeld om smaak- en geurstoffen te meten in voedingsmiddelen: ‘Receptomics’. Een tongue-on-a-chip voor het proeven van voedingsmiddelen met menselijke receptoren in levende cellen. De effectiviteit van onze tongue-on-a-chip om smaakverschillen in complexe extracten zoals tomatensap en koffie te herkennen, wordt getoond.

Het seminar vindt plaats op woensdag 3 oktober tussen 09.00 en 11.30 uur. Dit seminar heeft aansluiting bij de X-pedition Trending Topics in Life Science. U kunt zich voor beiden nu kosteloos inschrijven.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)