Valk Exclusief Eindhoven-Best bouwt duurzaam met BREEAM

Valk Exclusief Eindhoven-Best bouwt duurzaam met BREEAM Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op 20 juni 2024 opent het Valk Exclusief hotel Eindhoven-Best haar deuren voor de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst. Het gloednieuwe hotel is één van de duurzaamste hotels van Nederland en is BREEAM Outstanding gecertificeerd. General Manager Lars Binda vertelt meer over deze certificering.

Zeven jaar geleden kreeg Lars Binda de vraag of hij General Manager wilde worden van het nieuwe hotel in Eindhoven-Best. Samen met de familie Van der Valk en projectbegeleider Edgar Bolwerk heeft hij vier jaar lang de bouw begeleid. Trots vertelt hij: “Ik ben vanaf de allereerste heipaal tot aan de laatste interieurkeuzes betrokken geweest bij de ontwikkeling van het Valk Exclusief hotel. Het moet mooi zijn, maar ook gewoon praktisch. Het hele proces is de juiste balans vinden tussen efficiëntie en styling. En daar plukken wij nu de vruchten van.”

Met vijftien bouwlagen en een oppervlakte van ruim 26.000 m2 kun je het hotel niet missen. Van binnen is het stijlvol ingericht met veel hout en organische vormen. “We willen dat de gasten het gevoel hebben dat ze thuiskomen”, zegt Lars. “We willen een wow-effect creëren, maar tegelijkertijd een warme en vriendelijke sfeer uitstralen.”

BREEAM

De Building Research Establishment’s Environmental Assessment Method (BREEAM) is een certificeringsmethode om projecten te beoordelen op duurzaamheid. Het is de meest gebruikte methode om duurzaamheidsprestaties van gebouwen te bepalen en kijkt naar duurzaamheid in de volle breedte. “De BREEAM-methode kijkt naar veel verschillende aspecten. Denk aan energie, maar ook management en gebruik van materialen.”

Het Valk Exclusief hotel Eindhoven-Best is gecertificeerd met het BREEAM label ‘Outstanding’. “In april dit jaar hebben wij het hoogst haalbare certificaat behaald met een score van 90 procent”, vertelt Lars. De score is opgebouwd uit deelscores binnen de verschillende categorieën, waaronder management, transport, materialen, afval en energie. Deze deelscores hebben elk een eigen weging en vormen samen een totaalscore.

Lars legt uit dat dit proces al voor de start van de bouw in gang wordt gezet: “De verantwoordelijkheden op het gebied van BREEAM worden gedeeld door architect, projectontwikkelaar en opdrachtgever. Wij hebben als opdrachtgever duurzaamheidsambities geformuleerd en daar hangt een bepaalde BREEAM score aan. Tijdens het ontwerp- en bouwproces werken alle betrokken partijen naar die score toe. Een BREEAM-expert is het hele proces betrokken en controleert of we volgens de richtlijnen werken.”

 “Van der Valk heeft een voorbeeld functie binnen de hotellerie. We denken aan de toekomst en willen voorop lopen op het gebied van duurzaamheid. Daarnaast zien we dat duurzaamheid ook voor onze gasten steeds belangrijker wordt en onderdeel is van de ervaring.”

 Wil je het Valk Exclusief hotel Eindhoven-Best zelf ervaren? Kom dan naar de conferentie Digitaal Gebouw van de Toekomst op 20 juni. De conferentie richt zich op praktische oplossingen voor verduurzaming, veiligheid en digitalisering in de gebouwautomatisering. Bezoek de website voor meer informatie en meld je aan.