Veilige laboratoria ontwerpen voor de toekomst

Veilige laboratoria ontwerpen voor de toekomst Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Laboratoriumonderzoek verandert: meer en meer autonome analyserobots komen op de markt die resultaten zonder tussenkomst van laboratoriumpersoneel verwerken, interpreteren en versturen naar de eindgebruiker. Wordt het lab een machinekamer met de laborant als operator op een kantoorwerkplek? En hoe om te gaan met de voortdurende onderzoekinnovaties, waardoor laboratoriumgebouwen soms al bij oplevering verouderd zijn? Wat voor effecten heeft dit bovendien op de veiligheid van werknemers en omgeving? Dick Hoeneveld van TU Delft zal deze vragen tijdens zijn presentaties behandelen.

Ook de maatschappij verandert: de veiligheid van medewerkers, omwonenden en milieu moet zijn gegarandeerd en de buitenwereld verwacht transparantie. Elk falen verspreidt zich razendsnel via digitale media. Het uitsluitend toepassen van wettelijke regels en reageren op incidenten voldoet niet meer.

Voor ontwerppartijen, opdrachtgevers en gebruikers is het een uitdaging om deze ontwikkelingen te overzien en te vertalen in een toekomstgericht laboratoriumgebouw. Deze lezing geeft inzicht in dat ontwerpproces.

Bent u geïnteresseerd om deze presentatie bij te wonen? Registreer hier voor een bezoek aan LabSafety 2019.