Verdere uitbreiding regelingen voor ondernemers

Verdere uitbreiding regelingen voor ondernemers Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op 28 april heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat de financiële ondersteuning voor ondernemers uitgebreid en daarnaast een aantal bestaande regelingen versoepeld. Hierdoor worden potentieel tienduizend extra ondernemers geholpen.

Er is besloten dat er een langere looptijd en lagere drempel gaat gelden voor het gebruik van de coronaregeling Borgstelling Midden- en Kleinbedrijf (BMKB). De looptijd van dit krediet wordt verlengd tot vier jaar. Dit geeft ondernemers meer tijd geeft om het terug te betalen. Ook wordt de toegang tot de regeling laagdrempeliger. Eerder al werd door EZK de premie van de regeling verlaagd en het garantiebudget verhoogd.

Ook is de eerder ingestelde regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19 (TOGS) verder versoepeld. Ondernemers kunnen voortaan op basis van hun geregistreerde nevenactiviteit aanspraak maken op de regeling. Om gebruik te maken van de TOGS moet de activiteit nog steeds voldoen aan de eerder gestelde minimumvereisten, zoals de hoogte van het omzetverlies.

Daarnaast heeft de Europese Commissie haar goedkeuring gegeven tot het verhogen van het garantieplafond van de Garantie Ondernemingsfinanciering (GO-regeling). Deze is verhoogd van 400 miljoen naar 10 miljard euro. De looptijd van dit krediet is zes jaar.

Verder wordt het budget van de zogenaamde SEED Capital-regeling verhoogd van 22 naar 32 miljoen euro. Met deze regeling verstrekt EZK extra kapitaal aan investeringsfondsen waarop startups aanspraak kunnen maken. 

Heeft u als ondernemer nog meer vragen? Bekijk ons coronadossier. Benieuwd naar alle regelingen? Bezoek dan de website van de KvK.