Meer weten?
Tijdens het seminar Duurzaam gebruik van industrieel water staan zes sprekers van Water Alliance voor jou klaar.
De World of Industry, Technology & Science (WoTS) is de vakbeurs waar professionals, techneuten en wetenschap elkaar ontmoeten. Van 24 tot en met 27 september is de Jaarbeurs Utrecht het technologische hart van de Benelux.
Het inhoudelijke programma is één van de onderdelen waarmee de WoTS zich profileert. Een uitgebreid seminarprogramma, beursprojecten en samenwerkingsverbanden staan voor je klaar. Eén van deze samenwerkingsverbanden is het seminar Duurzaam gebruik van industrieel water.
Water Alliance verzorgt op vrijdag 27 september het seminar Duurzaam gebruik van industrieel water.
Water Alliance is een uniek samenwerkingsverband tussen overheid, kennisinstellingen en het bedrijfsleven. André Mepschen, business developer bij Water Alliance, beschrijft Water Alliance als een matchmaker die oplossingsgericht partijen bij elkaar brengt en zich ook inzet voor het vermarkten van nieuwe technologieën. De ruim 200 leden en het uitgebreide netwerk maken Water Alliance tot een zeer waardevolle speler, zowel nationaal als internationaal.
Samen met Wetsus, het CEW en CIV Water vormt Water Alliance een innovatieketen voor de watertechnologie op de WaterCampus in Leeuwarden.
2050, 100 procent circulair
De focus van dit seminar ligt bij het gebruik van water in de procesindustrie. “Water zit overal,” zegt André. “Voor de consument als voor de industrie is water van levensbelang. We gebruiken het voor bijna alles. Voor het doorspoelen van leidingen, voor aandrijving, voor verwarming, voor koelen, voor transport en ga zo maar door.”
“Eerlijk gezegd staat de gehele watervoorziening onderdruk. Water is de nieuwe energiecrisis,” zegt André voorzichtig. “Waterlozingen staan onder druk, drinkwatervoorzieningen staan onder druk,” somt hij op, waarbij hij de vraag stelt: “in hoeverre gaat het oppompen van diep gelegen grondwater ten koste van verzilting landinwaarts?” Dit geeft de relevantie aan van het onderwerp ‘water’. “Uiteindelijk krijgen we er allemaal mee te maken.”
“Het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing stelt dat de consument terug moet naar 100 liter water per persoon per dag.” In de seminarbeschrijving staat dat we nu op zo’n 125 liter water per dag zitten. Maar André geeft aan dat we inmiddels al ruim 130 liter water per dag verbruiken. En als we alleen middels bewustwording ons gedrag moeten veranderen, dan heeft André hier niet het meeste vertrouwen in. “Hier ligt een rol voor de overheid. De politiek moet van de stoel komen en in beweging komen en ook nadenken over versterkende wet- en regelgeving.”
“We moeten bewustwording creëren, maar met een dwingend handje,” zegt hij met gevoel voor humor. “Je zou het ‘in kannen en kruiken’ kunnen noemen, maar het is allesbehalve dat. We hebben nog een lange weg te gaan.”
Ook de industrie ontkomt niet aan een ander gebruik van water. Duurzaam, circulair en schoon. Grootgebruikers moeten in 2035 significant minder water gebruiken, namelijk 20 procent. Ook willen we dat grondstoffen in 2050 volledig circulair zijn. “2050, 100 procent circulair, is een algemeen bekend doel. We hebben de doelen opgeschreven, we weten waar we naar toe willen. Maar nu komt de praktijk en telt wat mogelijk is; waar de oplossingen liggen en dit laten wij graag zien op de WoTS.” André straalt van enthousiasme en staat vol vertrouwen achter zijn seminar.
Laat je verrassen door oplossingen die wel mogelijk zijn. Meld je aan en ontdek het zelf.
Tijdens het seminar Duurzaam gebruik van industrieel water staan zes sprekers van Water Alliance voor jou klaar.