NAMUR Open Architecture (NOA) – Innovatie en integratie in procesautomatisering

De NAMUR Open Architectuur (NOA) moderniseert de automatiseringspiramide van procesautomatisering. Deze piramide, ook bekend als de NAMUR-piramide, multi-level model of Purdue Enterprise Reference Architecture, is sinds de publicatie ervan een gevestigde structuur voor de automatisering van processen.

Het bestaat uit de volgende niveaus:

  • Niveau 1: Veldniveau
    Hier vindt de fysieke interactie met het proces plaats via sensoren en actuatoren.
  • Niveau 2: Procesbeheersingsniveau
    Dit niveau richt zich op stabiele en betrouwbare automatisering en werking van de fabriek, inclusief de mens-machine-interface (HMI), waarbij rekening wordt gehouden met een grote hoeveelheid gegevens op veldniveau met strikte eisen voor realtime mogelijkheden en systeembeschikbaarheid.
  • Niveau 3: Operationeel controleniveau
    Dit is waar de verwerking van gecondenseerde en gecontextualiseerde informatie plaatsvindt, met realtime vereisten in het bereik van minuten of uren.
  • Niveau 4: Bedrijfs- en logistieke systemen
    Denk hierbij aan IT-systemen waarin standaard-, bedrijfs- en logistieke processen plaatsvinden.

Naarmate de technologie vordert, kunnen functies op deze niveaus worden geïntegreerd in systemen op een hoger niveau, vooral voor kleinere systemen. Niettemin blijft de NAMUR-piramide een zeer beschikbare en volwassen automatiseringsarchitectuur in de operationele praktijk.

Uitdagingen & kansen

Traditionele automatiseringssystemen die zijn geoptimaliseerd voor de procesindustrie zijn vaak monolithisch en gebaseerd op fabrikantspecifieke technologieën. Dit heeft verschillende nadelen:

  • Vertraagde implementatie van nieuwe technologieën.
  • Noodzaak van kostbare systeemmodernisering.
  • Hoge eisen aan betrouwbaarheid en beschikbaarheid, waardoor snelle veranderingen lastig zijn.

Moderne IT-innovaties zoals IoT, Industrie 4.0 en cloud computing ontwikkelen zich snel en bieden enorme kansen. De implementatie in de ‘traditionele’ procesautomatisering blijft echter achter. Tegen deze achtergrond is NOA ontwikkeld om een ​​gestructureerde convergentie van IT- en OT-systemen mogelijk te maken en de respectievelijke voordelen te benutten.

Leidende principes van NAMUR Open Architecture (NOA)

NOA combineert de voordelen van innovatieve IT-ontwikkelingen met bestaande OT-automatiseringssystemen. De zes leidende principes van NOA zijn:

  1. complementair aan de bestaande structuur:
    NOA-oplossingen vullen de beproefde automatiseringsarchitectuur aan, maar vervangen deze niet, waardoor ze ideaal zijn voor integratie in bestaande systemen.
  2. open voor Industrie 4.0:
    NOA richt zich op monitoring- en optimalisatietoepassingen, die nieuwe benaderingen en bedrijfsmodellen mogelijk maken
  3. gebaseerd op open standaarden:
    NOA vertrouwt op interoperabiliteit en onafhankelijkheid van individuele aanbieders door het gebruik van open standaarden.
  4. integratie van IT-componenten:
    NOA maakt het gebruik van minder strenge eisen voor systeemcomponenten mogelijk, wat de integratie van moderne IT-technologieën vergemakkelijkt.
  5. kostenreductie per stukje informatie:
    NOA streeft ernaar de totale kosten per stukje informatie te verlagen door gebruik te maken van innovatieve monitoring- en optimalisatietoepassingen om de kosten en baten te optimaliseren.
  6. Beschikbaarheid en veiligheid behouden:
    NOA mag de stabiliteit, beschikbaarheid, veiligheid en betrouwbaarheid van bestaande automatiseringssystemen niet in gevaar brengen.

Door NOA te introduceren kan de procesindustrie profiteren van de voordelen van digitalisering en Industrie 4.0 zonder de betrouwbaarheid en stabiliteit van gevestigde automatiseringssystemen in gevaar te brengen. NOA biedt dus een toekomstgerichte oplossing om de uitdagingen van moderne procesautomatisering het hoofd te bieden en tegelijkertijd nieuwe kansen te openen voor innovatie en efficiëntie.

Onze leden

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)