Blue Engineering

Wij zijn Blue

Een engineersbureau met een focus op hightech, industrie en de agro-food sector. Wij ontwikkelen innovatieve mechatronische producten en processen, van idee tot prototype. We adviseren, ontwikkelen en ontzorgen, compleet van A tot Z.

We brengen een concept idee via een Proof of Concept naar een functioneel prototype of uitvoering. Met onze test- en prototypefaciliteiten en veelzijdige engineers ontwikkelen we duurzame product-, productie-, en totaalsystemen. Middels multidisciplinaire inzet zijn we in staat om onze klanten volledig turn-key te bedienen. Met de beste engineers uit de regio streven we naar een betere wereld op basis van techniek.

Dankzij onze onafhankelijke positie in de keten, ontwikkelen wij met onze klanten en partners robuuste, betrouwbare en duurzame producten voor de toekomst.

Dit doen we middels verschillende services:

 

  • New product development & design

 Wij ondersteunen onze klanten met het ontwikkelen van nieuwe producten, van idee tot realisatie. Met slimme technologie, kritische vragen en een multidisciplinaire aanpak gaan we voor functionele en gebruikersvriendelijke producten van top kwaliteit, die voldoen aan de hoogste eisen van onze klanten. Dit doen we zowel voor digitale middels software als fysieke producten.

Samen halen we de specificaties en wensen boven water om vervolgens een aantal concepten te generen. We werken een gedetailleerd design uit die we verder ontwikkelen tot een gevalideerd prototype (link naar prototyping) en uiteindelijk een (serie)produceerbaar eindproduct.

In onze ontwerpen houden we rekening met materiaalkeuze, ergonomie, esthetiek en gebruikersgemak om zo tot een uitzonderlijk resultaat te komen.

 

  • Industrial engineering & automation

 In industriële en geautomatiseerde omgevingen is precisie, kwaliteit en efficiëntie essentieel. Daarmee ontzorgen wij onze klanten in het ontwikkelen, produceren of verbeteren van (de meest complexe) machines en productielijnen.

We zetten hoogwaardige technologie in om kostefficiënte en kwalitatieve oplossingen te realiseren voor onze klanten. Onze multidisciplinaire teams kijken naar een breed spectrum om op financieel, materiaal en milieu gebied de meest optimale keuzes te maken.

Afhankelijk van de wens kunnen we van idee tot aan een prototype, een deel van een product, een eindproduct of een product dat gereed is voor serieproductie opleveren.

 

  • IOT development

 Met (Industrial)Internet of Things kunnen we meten, data verzamelen, inzichten verkrijgen en bijsturen. We kunnen IoT voor van alles inzetten, denk bijvoorbeeld aan het monitoren van percelen voor telers, het meten van het CO2 gehalte in kantoren of kassen en het uitlezen van machines (voor bijvoorbeeld predictive maintenance).

Door onze multidisciplinaire teams en uitgebreide kennis op het gebied van sensoren, nodes, gateways en cloudoplossingen, kunnen we hoogwaardige oplossingen ontwikkelen voor complexe datavraagstukken. Bovendien kunnen we met onze eigen ontwikkelde technologie, maatwerkoplossingen voor sensoren, nodes, gateways en cloudoplossingen aanbieden met een korte time-to-market.

De cloudoplossing biedt onze klanten real-time inzicht in de gegenereerde data, die we middels gekoppelde dashboards en platformen visueel aantrekkelijk kunnen tonen. Door het aansluiten van actuatoren kunnen we desgewenst op basis van de verkregen data bepaalde acties triggeren. Zoals het openen en sluiten van kleppen of het activeren van een irrigatiesysteem.

 

  • Research & Consultancy

 Voor complexe innovaties en hoogwaardige technische oplossingen is goed (voor)onderzoek essentieel. Soms is dit zelfs vereist bij het aantrekken van funding. Op het gebied van fysica, (elektro)mechanica, software én duurzaamheid voeren wij dit onderzoek voor onze klanten uit.

We onderzoeken de haalbaarheid van complexe vraagstukken en innovaties om te komen tot een ‘proof of principle’ of zelfs een ‘proof of concept’. Met literatuurstudies en het inzetten van de best beschikbare technologieën en tools onderzoeken we de alternatieven.

Afhankelijk van de wensen van onze klanten brengen we de (technische- en veiligheids)risico’s, lifetime, reliability en preventief onderhoud in kaart. We bieden materiaal-, sterkte- en thermische analyses (FEM) om onze klanten te helpen hun producten naar het hoogst haalbare niveau te tillen.

 

  • Prototyping

 Onze klanten gaan voor hoogwaardige en innovatieve producten die goed in de markt liggen. Prototyping is een sleutelmoment in het ontwikkelproces om tot een uitzonderlijk resultaat te komen. Wij zetten verschillende technieken in om een product, concept, functie of design te valideren met een prototype. Denk hierbij aan digitale computer simulaties, 2D en 3D CAD en 3D modellen middels rapid prototype technieken.

Het protoype kan (meestal) in onze eigen faciliteiten ontwikkeld, geassembleerd, getest en getoond worden. Daarnaast zetten we 3D print technieken in om onderdelen snel en op maat te kunnen produceren. Zo gaan we voor een korte time-to-market en kunnen we flexibel inspelen op de wensen en tijdlijn van onze klant.

Prototyping zetten we op verschillende manieren voor onze klanten in. Zo kunnen we middels een prototype een ‘proof of principle’ of een ‘proof of concept’ valideren, testopstellingen ontwikkelen en zelfs een turn-key machine of apparaat opleveren.

 

  • Design for Sustainability

 Sustainability is voor veel van onze klanten een steeds belangrijkere specificatie bij de ontwikkeling of verbetering van (nieuwe)producten en processen. De markt maar bovenal de maatschappij vraagt om steeds meer sociale en duurzame oplossingen. Wij kunnen onze klanten als geen ander hierin ondersteunen.

Onze engineers zijn namelijk niet alleen getraind in mechanica, natuurkunde, software en elektronica maar ook in sustainability. In onze ontwerpprocessen kunnen we daarom rekening houden met de duurzaamheidsambities van onze klant. Dit betekent bijvoorbeeld dat we niet alleen naar functionaliteiten en ergonomie kijken van een product maar ook naar materiaalkeuze, vormgeving en productieprocessen om zo de meest duurzame keuzes te maken.

We zetten hier verschillende tools voor in zoals de Life Cycle Analyses(LCA) en optimalisatie van energieverbruik. We kunnen onze kennis op het gebied van sustainability in verschillende fases van het proces inzetten, van vooronderzoek (LCA) tot materiaalkeuze, levensduurverlenging en ontwerpen voor refurbishment. We zetten deze kennis parallel in naast onze technische kennis. Zo verlagen wij samen met onze klanten de environmental footprint van het product zonder te toornen aan de kwaliteit en functionaliteit.

 

 

Evenementen

Developmentclub

De Development Club is een netwerk van circa 60 technische ontwikkelbedrijven met hoog gespecialiseerde expertise op alle technologische gebieden, in het bijzonder op het gebied van mechatronica, sensoren, embedded software en industrieel ontwerp.

De Development Club leden werken samen voor organisaties, die zoeken naar technologische creativiteit met aanvullende competenties, om tot succesvolle oplossingen en producten te komen

Lees meer

WoTS

De beurzen World of Industry, Technology & Science bestaat uit 3 unieke werelden: World of Industry, World of Laboratory en World of Electronics. Met deze indeling krijgen de branches hun eigen identiteit, expositieprogramma en richten zij zich op hun eigen bezoekersdoelgroepen met interactieve beursprojecten en aansprekende en actuele seminaronderwerpen.

Lees meer