Onderwerp
Energie

Samen werken aan een integrale energietransitie

De energietransitie vraagt om meer dan alleen technologische vernieuwing. Het is een complexe, lange termijn uitdaging waarbij techniek, beleid en samenwerking samenkomen. Bij FHI geloven we in een integrale benadering van deze overgang. Onze visie is duidelijk: alleen door samenwerking met deskundigen uit verschillende vakgebieden kunnen we de juiste keuzes maken voor een duurzaam en veerkrachtig energiesysteem.

De complexiteit van het energiesysteem

Het energiesysteem van de toekomst ontwerpen is geen eenvoudige taak. De energievoorziening is afhankelijk van vele factoren: energieverbruik, distributiecapaciteit, duurzame bronnen en betrouwbare opslag. Om deze samenhang in goede banen te leiden, zijn technische experts onmisbaar. Zij leggen de basis voor effectief beleid en vertalen complexe technische veranderingen naar begrijpelijke oplossingen voor de maatschappij.

Integraal samenwerken aan energieoplossingen

Een succesvolle energietransitie kan niet leunen op eenzijdige oplossingen. Verschillende experts moeten op het juiste moment betrokken worden bij besluitvorming en strategie, om tot een evenwichtig en toekomstbestendig plan te komen. Dit voorkomt een te smalle blik en bevordert een gezamenlijke, integrale aanpak van de energievraagstukken.

Langetermijnplanning en strategische keuzes

Vooruitkijken is essentieel. Door een inschatting van het toekomstige energieverbruik en de benodigde infrastructuur kunnen we zorgen voor passende energiebronnen, een stabiele distributie en slimme technologieën. Dit langetermijnperspectief helpt ons om de energietransitie per jaar concreet in te vullen en een veerkrachtig systeem op te bouwen dat aansluit bij de veranderende vraag.

Technische expertise voor beleid en uitvoering

FHI streeft naar een snelle toegang tot technische expertise om beleidskeuzes te ondersteunen. Samenwerking tussen technische brancheorganisaties is cruciaal om snel en gericht in te spelen op de uitdagingen en kansen van de energietransitie. Met deze gedeelde kennis bouwen we aan een duurzame energie-infrastructuur die klaar is voor de toekomst.

Duurzame toekomst in transport

Uitgelicht nieuws

De toekomstbestendige bakkerij; daar zien wij brood in

De bakkerijbranche zet zich actief in voor de overstap van gas naar elektriciteit. Deze transitie vindt enerzijds plaats door procesoptimalisatie en verduurzaming en anderzijds door het overschakelen van gasovens naar elektrische ovens.
Meer informatie

Liander verwarmt monumentale panden met waterstof via het gasnet

In de Gelderse gemeente Lochem houdt netbeheerder Liander een proef waarbij twaalf monumentale huizen gedurende drie jaar worden verwarmd door waterstof toe te passen. Een wereldwijd uniek project – H2L geheten – waarbij het bestaande gasnetwerk wordt benut voor de distributie van de waterstof. FHI sprak met Arno Tuinman, verantwoordelijk voor metering bij Liander, en Astrid van Sprang, energieconsultant bij Qirion. Het unieke project startte drie jaar geleden vertelt Van Sprang: “In november 2022 hebben we de knop omgezet van aardgas naar waterstof. De betreffende wijk in Lochem was al enige tijd in gesprek met Lochem Energie om te bekijken welke mogelijkheden er waren tot verduurzaming. Waterstof kwam daarbij als een van de duurzame opties naar boven.”

Energie besparen in het lab: zo doe je dat

In september 2022 won Hogeschool Leiden met hun duurzame initiatieven de Duurzaam Lab Challenge tijdens de World of Technology & Science. Zij hebben de afgelopen jaren in de vijftien labs op het Bio Science Park een groot aantal projecten gerealiseerd om energie te besparen. Jurriaan Beckers, hoofd chemie laboratoria bij Hogeschool Leiden, vertelt hoe ze dat hebben aangepakt. Jurriaan legt uit dat de challenge weliswaar een mooie aanleiding was om de gerealiseerde besparingen op papier te zetten, maar dat de Hogeschool al langer de wens had om zichzelf als duurzame school te profileren. Daarom is de hogeschool in 2015 de milieu norm ISO 14001 gaan volgen.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)