Besparen op de laadkosten van je elektrische auto? Dat is makkelijker dan je denkt! Terwijl de populariteit van elektrische voertuigen toeneemt, rijst ook de vraag hoe men de operationele kosten, voornamelijk die van het opladen, kan minimaliseren. In dit artikel geven we je 5 manieren om je auto voordelig te laden – zowel thuis als onderweg.

Goedkoop thuis opladen

1. Maak gebruik van dynamische elektriciteitsprijzen

Dynamische energiecontracten zijn zeer interessant wanneer je elektrisch rijdt.

Een slimme laadpaal zoals de Loxone Wallbox kan namelijk de prijzen van de spotmarkt volgen (de energiemarkt op korte termijn). Elektriciteitsprijzen schommelen sterk. Ze zijn afhankelijk van vraag en aanbod en wanneer er veel vraag is, stijgt de prijs. En omgekeerd.

Via de Spot Price Optimizer van Loxone profiteer je optimaal van dynamische elektriciteitsprijzen. Vul de batterij van je elektrische auto op momenten dat energie goedkoop is. En dat volledig automatisch!

Een voorbeeld uit de praktijk:

Stel dat de prijsverschillen op een dag er als volgt uitzien:

  • Piekuren: €0,31/kWh
  • Daluren: €0,18/kWh

Je wil een Tesla Model “Y” met een batterijcapaciteit van 75 kWh opladen van 20% naar 80%. In totaal ga je dus 45 kWh bijladen. Tegen een laadsnelheid (1-fase) van 3,7 kWh heb je hiervoor ongeveer 12u nodig.

  • 12 uur opladen aan €0,31/kWh kost €3,72
  • 12 uur opladen aan €0,18/kWh KOST €2,16

Als we driemaal per week opladen, komt dit neer op een maandelijkse besparing van €18,72 of €224,64 op jaarbasis. Simpelweg door op het juiste moment te laden.

2. Laad via zonnepanelen

Je elektrische auto gratis opladen? Dat kan, als je zonnepanelen hebt tenminste. In een Loxone smart home werken je PV-installatie en laadpaal perfect samen.

Stuur alle geproduceerde energie naar je auto of stel prioriteiten in. Het is bijvoorbeeld mogelijk om eerst warmte te bufferen in het boilervat van je warmtepomp en de wasmachine te starten, en met de overschotten je autobatterij te vullen.

Met behulp van een thuisbatterij profiteer je nog meer van deze gratis stroom. Als je overdag met je auto naar het werk bent, wordt de energie van de zonnepanelen opgeslagen in de thuisbatterij. Bij thuiskomst hoef je simpelweg de stekker van je laadpaal in te steken. De energiemanager van Loxone stuurt automatisch elektriciteit uit de thuisbatterij naar je auto.

Goedkoop onderweg laden

3. Vergelijk laadpalen en laadpassen

Helaas is het onmogelijk om steeds thuis te laden. Bij langere verplaatsingen moet je soms bij een publieke laadpaal stoppen.

Om goedkoop onderweg te laden raden we aan op laadpalen en laadpassen te vergelijken. Er zijn soms grote prijsverschillen. Bij de ene betaal je slechts €0,50/kWh, en bij de andere €0,75/kWh.

Belangrijk om te weten: de kostprijs hangt soms samen met de laadsnelheid. Snelladers zijn dikwijls duurder dan gewone laadpalen.

4. Voordelig laden op het werk

Heb je een elektrische bedrijfswagen? Veel werkgevers installeren laadpalen op de bedrijfsparking om deze e-mobility transitie te ondersteunen. Misschien kan je hier gratis laden, of tegen een voordeliger tarief.

Tip: informeer bij je werkgever of het mogelijk is om kosten van het thuisladen door te rekenen.

5. Gratis opladen tijdens het winkelen

Meer en meer bedrijven zien laden als een commerciële troef. Winkelketens zoals IKEA, Lidl en McDonald’s installeren gratis laadpalen bij hun vestigingen. Het is een manier om klanten te lokken.

Ook restaurants en hoteluitbaters kennen de voordelen. Het is één van de redenen waarom EV-rijders voor een bepaalde locatie kiezen.

Je elektrische auto goedkoop laden met Loxone?

Leer meer over de Loxone Wallbox of zoek een Loxone Partner in jouw buurt om een laadpunt bij jouw woning of bedrijf te installeren.

en_GBEnglish (UK)