Wet- en regelgeving

Wet- en regelgeving spelen een cruciale rol bij het waarborgen van een veilige en verantwoorde werkomgeving. Wetten en regels zijn continu aan verandering onderhevig om in te spelen op nieuwe risico’s en maatschappelijke behoeften. En met de toenemende aandacht voor duurzaamheid worden wettelijke eisen complexer. Deze ontwikkelingen dwingen bedrijven om hun processen aan te passen en proactief te voldoen aan nieuwe normen en richtlijnen. Hier houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in relevante wet- en regelgeving en lees je wat deze voor jouw organisatie betekenen.

Uitgelicht nieuws

Nieuwe hulpmiddelen helpen bouwsector bij naleving duurzaamheids-eisen en GACS

Meer informatie

Duurzaamheidsrapportage CSRD

In 2022 heeft de Europese Unie de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen als onderdeel van de Europese Green Deal. Dit verplicht bedrijven om verslag uit te brengen over de impact van onder andere beleid, processen en financiering op biodiversiteit en ecosystemen. De richtlijn draagt bij aan het doel van de Europese Unie om in 2050 klimaatneutraal te zijn en vergroot de transparantie op niet-financiële aspecten van de bedrijfsvoering. De CSRD hanteert het dubbele materialiteitsprincipe. Volgens dit principe worden duurzaamheidskwesties vanuit twee perspectieven bekeken. Enerzijds bepaal je de positieve en negatieve impact die jouw organisatie heeft op de omgeving, zoals bijvoorbeeld schade aan de natuur.

De impact van ISO-normeringen op de dagelijkse praktijk

ISO-normeringen zorgen voor consistentie, kwaliteit en veiligheid in laboratoria. Daarnaast wordt er vanuit klanten, leveranciers en overheidsinstanties steeds vaker om een ISO-certificering gevraagd. Maar hoe integreer je dit in je organisatie? En hoe zorg je voor naleving in je dagelijkse processen? Suzanne Arts-van den Hoven is specialist microbiologie en biochemie bij food, feed en zuivellaboratorium NutriControl. Daarnaast is ze intern auditor, lid van de NEN-normcommissie microbiologie van de voedselketen, voorzitter van de NEN-werkgroep zuivelmicrobiologie, en expert binnen diverse ISO-werkgroepen. Zij vertelt over de impact van ISO-normeringen op het dagelijkse werk in het laboratorium.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)