Dinsdag 24 september 10:00 – 11:30

Locatie: Croesezaal

Hoe veilig werk jij? Dat is de vraag waar wij van hopen dat jij die na het seminar en de X-pedition kan beantwoorden. Werk je wel zo veilig als je van te voren dacht of is er ruimte voor verbetering?
Drie experts vertellen vanuit hun vakgebied hoe je de veiligheid in het lab kan verbeteren. Tijdens dit seminar wordt duidelijk waarom het zo belangrijk is om veilig te werken op het laboratorium en welke risico’s er spelen.

Aanmelden

Programma

Tijd Onderwerp
10:00 – 10:30 Blootstelling aan gevaarlijke stoffen, wat doe je er aan? Spreker: Lonneke van der Klooster – Willemsen, Diagnostiek voor u
10:30 – 11:00 Het onzichtbare risico van geluid in het laboratorium Spreker: Marcha Smeets, Humannova BV
11:00 – 11:30 GIDS: GedragsInterventie Doe het zelftool Stoffen Spreker: Jody Schinkel, TNO

Blootstelling aan gevaarlijke stoffen, wat doe je er aan?

Op het laboratoria worden veel gevaarlijke stoffen gebruikt. Iedereen wil natuurlijk zo’n laag mogelijke blootstelling aan gevaarlijke stoffen en daarom zijn er op de meeste labs veel maatregelen om blootstelling te verlagen of te voorkomen. Toch blijven we altijd kritisch kijken of alle risico’s al gedekt zijn. Kunnen en moeten we nog meer doen? Wat als situaties veranderen? Tijdens haar lezing geeft Lonneke een specifieke voorbeeld uit de praktijk; van inventarisatie van de blootstelling tot waar mogelijk het elimineren of verkleinen daarvan.

Spreker: Lonneke van der Klooster – Willemsen, Diagnostiek voor u

Het onzichtbare risico van geluid in het laboratorium

Blootstelling aan te luid- of hinderlijk geluid in het laboratorium kan leiden tot gehoorschade of klachten. Naast de wettelijke geluidnormen uit het Arbobesluit, spelen ook hoog – en laagfrequente geluiden een belangrijke rol. Niet iedereen is even gevoelig voor hoog- en lage frequente geluiden wat tot onbegrip en gevaren kan leiden. In deze lezing word je bewust gemaakt van onzichtbare risico’s van geluidbronnen die je in het laboratorium kan tegenkomen. Ook worden voorbeelden gegeven hoe je schadelijk en hinderlijk geluid kan voorkomen zodat er veilig en gezond gewerkt kan worden.

Spreker: Marcha Smeets, Humannova BV

GIDS: GedragsInterventie Doe het zelftool Stoffen

De Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) is uitgevoerd, maatregelen om werknemers te beschermen zijn getroffen en toch zie je dat er nog medewerkers zijn die onnodig hoog worden blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Grote kans dat persoonlijk gedrag van medewerkers hier een rol speelt.

Deze situatie werd tijdens het symposium van de Nederlandse Vereniging van Arbeidshygiënisten (NVvA) in 2022 door alle deelnemers (20) aan de workshop rond gedragsinterventie herkend. Ook werd beaamd dat er behoefte was aan een ondersteunende tool waarmee maatregelen gevonden kunnen worden om dit gedrag bij te sturen en zo de blootstelling van deze medewerkers te verlagen. Als vervolg op de workshop zijn we met een groep van 10 arbeidshygiënisten in co-creatie en gebaseerd op de design thinking methode aan de slag gegaan om onze tool (GIDS – GedragsInterventie Doe-het-zelftool Stoffen) samen verder vorm te geven. En we zijn trots op het resultaat!

Tijdens deze presentatie laat Jody je kennis maken met de interactieve prototype voor de tool. We zijn benieuwd of je van mening bent dat GIDS inderdaad het extra handvat biedt om gezond te kunnen werken. Jouw input kunnen we gebruiken om voor verdere ontwikkelingen binnen ons programma.

Spreker: Jody Schinkel, TNO

Mediapartner

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)