25 september, 13.30 – 15.25 uur

Locatie: Thomson Seminarzaal in World of Industry (hal 8)

Waterstof speelt een belangrijke rol bij de verduurzaming van de Nederlandse industrie. Bij de grootschalige productie, opslag, distributie en gebruik van duurzame, groene waterstof komt veel kijken. In dit seminar ontdek je de nieuwste ontwikkelingen en uitdagingen op dit gebied.

Aanmelden

Programma

Tijd Onderwerp
13.30 – 13.55 uur De energietransitie, hoe groot is de uitdaging en welke rol krijgt waterstof? Hilko den Hollander – KROHNE
14.00 – 14.25 uur De efficiëntie van waterstofproductie verhogen: vooruitgang in stack condition monitoring John van Leeuwen – Weidmüller Benelux
14.30 – 14.55 uur Optimalisatie van flow en druk(balans) in elektrolysesystemen Jos Abbing – Bronkhorst
15.00 – 15.25 Ammoniak als duurzame alternatieve brandstof voor voertuigen en industrie Sonja van den Berg, Robin Huijerjans – VIRO

De energietransitie, hoe groot is de uitdaging en welke rol krijgt waterstof?

In deze presentatie wordt in sneltreinvaart naar de energietransitie gekeken. Hoeveel fossiele brandstof verbruiken we eigenlijk en hoe lang zitten we er nog mee opgescheept? Stel dat we de hele Nederlandse energievoorziening naar waterstof over zouden willen schakelen, wat zou daar voor nodig zijn?

Spreker: Hilko den Hollander, KROHNE

De efficiëntie van waterstofproductie verhogen: vooruitgang in stack condition monitoring

Stack condition monitoring systemen zijn van belang voor de efficiëntie in de productie van groene waterstof. Deze technologie ontwikkelt en verbetert continu.

Een traditioneel Stack Condition Monitoring-systeem biedt betrouwbare monitoring van vijf essentiële stackparameters: Single Cell Voltages, totale stroom en spanning, temperatuur, compressie op schijfveren en trillingsdetectie rondom de stack. Deze informatie is cruciaal voor zowel fabrikanten als operators om hun installaties optimaal te laten werken en vroegtijdig storingen in de stack te signaleren, zoals celdegradatie, gas cross-over, lekkages, afdichtingsproblemen en stack compressie.

Door gebruik te maken van geautomatiseerde machine learning software, kan het systeem bij afwijkingen worden uitgeschakeld om veiligheid te garanderen. Het Stack Condition Monitoring-systeem vormt de essentiële schakel in het beheer van de gehele stack. Het verzamelt niet alleen gegevens, maar verwerkt en reageert op cruciale stackinformatie. Of het nu gaat om het verzenden van gegevens naar de cloud, integratie met het SCADA-systeem of het opzetten van lokale besturing, met de moderne techniek is dit eenvoudig te realiseren.

Spreker: John van Leeuwen, Weidmüller Benelux

Optimalisatie van flow en druk(balans) in elektrolysesystemen

Massa-flowmeting is zeer waardevol bij de productie van groene waterstof door elektrolyse. Hoog nauwkeurige massa-flowmeters, drukmeters en controllers ondersteunen een betere monitoring door meting en regeling van gas- en vloeistofstromen. Dit geeft vroegtijdig inzichten en de mogelijkheid tot efficiëntie en tot verbetering van de levensduur van de elektrolyser.
De huidige productie van groene waterstof is onvoldoende om aan de toekomstige vraag te voldoen. Elektrolysecapaciteit zal dus de komende jaren enorm moeten toenemen. Er zijn nog wel uitdagingen, bijvoorbeeld op het gebied van efficiëntie en levensduur van elektrolysers.
Daar waar vandaag PEM-technologie vaak wordt gebruikt, lijkt ook alkalinetechnologie meer aan populariteit te winnen. Dit is te merken aan de wereldwijde (door-)ontwikkeling die in volle gang is. De hoog nauwkeurige druk- en massa-flowmeters en controllers van Bronkhorst worden vaak al vanaf R&D-fase tot aan de industriële toepassing gebruikt.
Ieder elektrolyserprincipe heeft een eigen specifieke uitdaging. Gemeenschappelijke factor is een nodige maar delicate balans in gas- en vloeistofstromen en druk: om efficiënt te functioneren en bijvoorbeeld schade en slijtage aan membranen, elektrodes en afdichtingen te voorkomen.
Deze balans is dynamisch van aard, veroorzaakt door de grillige beschikbaarheid van groene stroom. Nauwkeurige monitoring van gas- en vloeistofstromen levert waardevolle informatie voor monitoring- en testsystemen, om zo de prestatie en levensduur van de elektrolyser te optimaliseren.
Specifiek massaflow-gebaseerde instrumenten ondersteunen met directer en nauwkeuriger inzicht in de toestand van de stack, bijvoorbeeld op het gebied van efficiëntie en tijdige detectie van interne of externe lekkages.
Bronkhorst (MFC) druk- of massa-flowmeters, met geïntegreerde PID-regeling, blijken ook waardevol voor het regelen van dynamische balans. Dit om slijtage en schade te voorkomen door ongewenste drukverschillen of ongewenste elektrolytconcentraties.

Ammoniak als duurzame alternatieve brandstof voor voertuigen en industrie

Waterstof krijgt veel aandacht voor voertuigen en industriële toepassingen, maar welke andere oplossingen zijn er? VIRO onderzoekt het potentieel van ammoniak, dat al succesvol wordt gebruikt in de scheepvaart. De vraag is of ammoniak een goed alternatief kan zijn naast waterstof, en ook in industriële omgevingen kan worden ingezet.
In deze presentatie biedt VIRO een interessante blik op de toekomst van duurzame brandstoffen en verkent de mogelijkheden om ammoniak naast waterstof te positioneren als een duurzame keuze.

Spreker: Sonja van den Berg, Robin Huijerjans – VIRO

Exposanten

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)