Vrijdag 27 september 09:50 – 13:00

LOCATIE: World of Industry (hal 8)

Industrieel of proceswater is water dat in de procesindustrie binnen de muren van een fabriek gebruikt wordt en heeft vele vormen en bronnen. Van water om installaties te reinigen tot water voor stoom of water als ingrediënt, het heeft allemaal zijn eigen eisen en wensen qua bronnen en (voor)behandeling. Als bron wordt meestal gebruikgemaakt van drinkwater, grondwater of oppervlaktewater. Als water het proces verlaat bevat het vaak nog energie en stoffen die mogelijk waarde hebben, maar die worden in veel gevallen gewoon het riool ingespoeld. Maar, waterbeschikbaarheid staat onder druk en het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking moet afnemen tot 100 liter per dag in 2035 (thans 125 liter). Grootverbruikers moeten een reductie van 20% bewerkstelligen ten opzichte van de referentieperiode 2016-2019 en laagwaardig gebruik van drinkwater wordt beperkt. Dit staat in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dat op 24 juni jl. naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In deze sessie van Water Alliance met een zestal van haar leden (te weten Bürkert, Cirtec, Endress+Hauser, FieldFactors, Hach en Pathema) wordt er dieper ingegaan op alternatieve bronnen, terugwinnen van componenten; behandeling van koelwater en de juiste meetmethodieken in je proces.

Aanmelden

Programma

Tijd Onderwerp
09:50 – 10:15 Hemelwater als bron voor industrieel water Ruben Wentink – FieldFactors
10:20 – 10:45 Proceswater voor in de voedingsmiddelen Nicole Janssen – Bürkert
10:50 – 11:15 Van Oostenrijkse bergforel naar wereldwijd circulair en chemievrij koelen Mark Boeren – Pathema
11:15 – 11:30 Pauze
11:35 – 12:00 Afvalwater of toch niet ….. Marit van Veen – Cirtec
12:05 – 12:30 Verhoog de efficiëntie van waterverwijdering uit afvalwaterslib Anita van Rooijen – Product Manager Vloeistof Analyse – Endress+Hauser
12:35 – 13:00 Nutriëntendosering optimaliseren in uw afvalwater met behulp van TOC metingen Maikel Latten – Hach

Hemelwater als bron voor industrieel water

We doen erg ons best doen om regenwater zo snel mogelijk af te voeren. Dat is hoe het was! Maar we moeten deze lineaire manier van denken loslaten en meer circulair worden. Hemelwater vasthouden en er gebruik van maken kan wel eens de manier zijn om de leveringszekerheid voor water voor onze industrie te garanderen.

Regenwater naar de zee dragen, hebben we 700 jaar gedaan en heeft ons veel opgeleverd. We staan wereldwijd bekend om ons watermanagement en hebben hierdoor onze economie en agrarische sector goed kunnen ontwikkelen. Willen we dit ook in de toekomst blijven doen, dan moet de regenpijp om!
Ruben Wentink – FieldFactors

Proceswater voor in de voedingsmiddelen

Water speelt in de voedingsmiddelenindustrie een belangrijke rol, bijvoorbeeld: als grondstof voor het eindproduct, om te koelen of te verwarmen, of om te reinigen, elk met een waterbehandeling toegespitst op de toepassing.

Voor al die specifieke applicaties is het noodzakelijk om de verschillende processen te meten, regelen en bewaken. Bürkert denkt hierin als partner graag met u mee!

Nicole Janssen – Bürkert

Van Oostenrijkse bergforel naar wereldwijd circulair en chemievrij koelen.

Mark Boeren, CEO van Pathema, vertelt hoe een eeuwenoud natuurlijk proces heeft geresulteerd in een baanbrekende stap in de (koel)watertransitie. We lossen in de duur van deze presentatie het drinkwatertekort in Nederland op en brengen de kwaliteit van onze oppervlaktewateren weer terug. Want drinkwatermisbruik en het lozen van afvalwater met chemicaliën is niet meer van deze tijd. De steeds groter wordende publieke druk en nieuwe wet- en regelgeving vragen om verandering. Koelen kan eenvoudig duurzamer, veiliger en goedkoper.
Mark Boeren – Pathema

 

Afvalwater of toch niet …..

Veel productiebedrijven hebben te maken met een afvalwaterstroom. Dit water wordt vaak geloosd op het riool, eventueel voorgezuiverd in een eigen waterzuivering. Ook zijn er bedrijven die er in slagen het water zover te zuiveren dat het geloosd mag worden op het oppervlaktewater. Maar is er meer mogelijk met dit water? Kunnen we dit water of deeltjes uit dit (afval)water opnieuw gebruiken? Wat is er mogelijk met de roterende bandzeven van CirTec?

Marit van Veen – Cirtec

Verhoog de efficiëntie van waterverwijdering uit afvalwaterslib

Om water op de meest efficiënte manier uit slib te kunnen verwijderen moet het percentage droge stof worden gemeten. Vaak gebeurt dit nog op een tijdrovende manier door monsters in een laboratorium te analyseren. Hiermee loopt de beheerder per definitie achter de feiten aan. Een betere manier om een vinger aan de pols te houden is om continu inline de totale hoeveelheid vaste stoffen te meten. Beheerders kunnen dan snel reageren op procesveranderingen en optimalisaties doorvoeren. Het is Endress+Hauser gelukt om precies voor deze applicatie een nieuw meetinstrument te ontwikkelen. In deze lezing laten we de applicatie zien en leggen uit hoe het werkt.
Anita van Rooijen – Endress+Hauser

Nutriëntendosering optimaliseren in uw afvalwater met behulp van TOC-metingen

TOC als hoofdparameter helpt u om de nutriëntendosering te optimaliseren en hiermee de zuiveringsefficiëntie te verhogen. Hierdoor worden de strengere effluent-eisen consequenter behaald, met maximale grip op het zuiveringsproces.

Maikel Latten – Hach

Partners

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)