De behuizing van de Omgevingsmonitor is het resultaat van een samenwerking tussen Fluctus, Comdes Componenten en Phoenix Mecano. Samen hebben zij een praktische en gebruiksvriendelijke behuizing gemaakt die perfect geschikt is voor het meten van omgevingsfactoren in de buitenlucht. Hoe deze behuizing is ontworpen lees je in dit artikel.

Specificaties en materiaalkeuze als basis
Fluctus heeft de leiding genomen in het ontwerpproces op basis van de specificaties die ze van de ontwikkelaar KITT Engineering hebben gekregen. Bij het ontwerpen is er goed gekeken naar waar de sensoren en componenten het beste geplaatst kunnen worden. Dit betekent dat er zorgvuldig is nagedacht over de invloed van omgevingsfactoren –  temperatuur, vochtigheid en UV-straling –  op de materialen die zijn gekozen voor de behuizing. De geschiktheid van deze materialen is essentieel om ervoor te zorgen dat de Omgevingsmonitor een lange levensduur heeft en goed blijft presteren, ongeacht de omstandigheden waarin deze wordt geplaatst.

Standaardbehuizing als vertrekpunt
Om kosten en tijd te besparen heeft Phoenix Mecano geopperd om te werken met een standaardbehuizing. Hoewel er enkele aanpassingen nodig zijn bleek de BoPad (BOP 900 PH-9016) van Bopla een uitstekende keuze.  Deze behuizing voldoet niet alleen  aan de vereiste technische specificaties, maar heeft ook een doordacht ontwerp dat functionele voordelen biedt, zoals een goede afwatering.

De BoPad is gemaakt van ABS. Dit materiaal is sterk, licht en goed bestand tegen omgevingsinvloeden. De behuizing voldoet standaard aan de IP40-normering en maakt het daarmee mogelijk om de Omgevingsmonitor te beschermen tegen stof en water. De BoPad is vormgegeven als lessenaar, waardoor de schuine bovenzijde ervoor zorgt dat regenwater niet op de behuizing blijft staan maar er vanzelf vanaf stroomt.

Bewerkingen en custom made onderdelen
De BoPad biedt een solide basis voor de Omgevingsmonitor. Toch zijn er enkele aanpassingen nodig om de behuizing volledig geschikt te maken voor deze toepassing. Terwijl Phoenix Mecano aan de slag is gegaan met het maken van de aanpassingen, hebben Comdes Componenten en Fluctus de handen ineen geslagen om custom onderdelen te ontwerpen. Een van de belangrijkste uitdagingen was om de sensoren buiten de behuizing te plaatsen. Dit maakt het mogelijk om de sensoren onbelemmerd te laten werken, zodat ze hun metingen zo nauwkeurig mogelijk kunnen uitvoeren.

Na aardig wat brainstormen ontstond een soort “hoedje” dat precies over de sensoren valt. Dit hoedje wordt aan de binnenkant van de behuizing vastgeklemd. Dankzij inkepingen in het hoedje kunnen de sensoren de metingen doen, zonder dat de behuizing de meting belemmert.

Positioneren van de PCB
Comdes Componenten en Fluctus hebben vervolgens samengewerkt om de positionering en bevestiging van de PCB in de behuizing te optimaliseren. Fluctus heeft een beugel ontworpen die in de Bopla-behuizing geschroefd wordt. Deze beugel plaatst de PCB onder een specifieke hoek, waardoor de sensoren perfect zijn uitgelijnd ten opzichte van de behuizing. Comdes Componenten heeft de beugel vervolgens samen met het bijbehorende hoedje geproduceerd.

Echter, er was nog een uitdaging: de LED-indicatoren moesten goed zichtbaar zijn aan de bovenzijde van de behuizing. Dit probleem is opgelost door het ontwikkelen van lightguides (zie afbeelding), die het licht van de LED’s naar de buitenzijde van de behuizing geleiden. Fluctus heeft de lightguides ontworpen en 3D-geprint. 

Integratie van het zonnepaneel
De laatste stap in het vormgeven van de behuizing is het integreren van het zonnepaneel in de deksel van de Omgevingsmonitor. Schurter Electronics en Elincom Electronics hebben samengewerkt om het zonnepaneel een paar millimeter in de Bopla-behuizing te verzinken. Dat bracht echter ook een risico met zich mee: water kan binnenkomen. Om dat te voorkomen, heeft Schurter Electronics een speciale frontfolie ontworpen die ervoor zorgt dat het deksel (zoveel mogelijk) waterdicht blijft.

Bij het kiezen van het materiaal voor deze folie is rekening gehouden met het doorlaten van zonlicht. De folie moet ervoor zorgen dat het zonnepaneel optimaal kan presteren zonder dat de energieopbrengst eronder lijdt.

Praktische oplossing
De ontwikkeling van de behuizing van de Omgevingsmonitor laat zien hoe krachtig samenwerking kan zijn. De betrokken partijen hebben hun expertise samengebracht, wat heeft geleid tot een praktisch en indrukwekkend eindresultaat. Eind deze maand krijgen beursbezoekers de kans om zelf te ervaren hoe de behuizing eruitziet en wat deze te bieden heeft. Al met al zijn we trots op wat we samen hebben neergezet en we kunnen niet wachten om het met jullie te delen!

Meld je aan en verzamel je eigen Omgevingsmonitor.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)