Onderwerp
Federatief

De World of Industry, Technology & Science (WoTS) biedt de bezoekers en exposanten alle mogelijkheden om kennis over te dragen, zichzelf te presenteren en gezamenlijk oplossingsgericht vooruit te kijken. Hier komt onlosmakelijk het sociale aspect van een vakbeurs naar boven: de borrel.

Bier bestaat uit vier ingrediënten: water, mout, hop en gist. Al eeuwen verstaan wij de kunst om van deze vier basis ingrediënten bier te brouwen. Aan het chemisch proces is niets veranderd, maar we hebben het dankzij technologie wel makkelijker gemaakt. Tot niet zo heel lang geleden moest elke stap handmatig worden voorbereid. Brouwerijen werkten meer op gevoel dan op basis van concrete meetgegevens.

Dirk Kop, Technical Manager bij JUMO, vertelt wat er nu allemaal bij komt kijken voordat het bier uit de tap stroomt. Tijdens het seminar Digitalisering: gebruik & visualisatie van data geeft hij hier een presentatie over.

Tijdens het seminar legt Dirk het brouwproces uit en beantwoordt hij de vraag: wat bepaalt de koolzuurgraad, de smaak en de volheid van bier?

“Als je een moderne brouwerij ontleedt,” vertelt Dirk, “ontrafel je een complex proces dat bestaat uit tal van onderdelen. En op verschillende niveaus is hier sprake van verregaande digitalisering. Om je een bescheiden voorstelling te geven: Single Pair Ethernet, IO-Link, PROFINET, PLC besturing, een scherm en natuurlijk een visualisatie systeem. En met het visualisatie systeem kun je online meekijken wat er binnen het brouwproces allemaal gaande is.”

Eén van de voordelen van automatisering is dat we steeds specifieker de verschillende parameters kunnen veranderen. We zijn nu instaat om heel doelgericht aan de knoppen te draaien, zodat we een variatie aan bier kunnen brouwen met een afwisseling in smaak en beleving.

“Een kleine aanpassing in de ingrediënten heeft invloed op het uiteindelijke resultaat,” legt Dirk uit. “De automatisering die door brouwerijen wordt toegepast is een enorme efficiëntieslag.” Het verschil tussen traditionele en moderne brouwerijen is aanzienlijk. Een moderne bierbrouwerij is een industriële omgeving. Alleen de ontvangstruimte refereert nog naar de klassieke koperen ketels en ruwe mannen met grote leren schorten voor. Dirk benadrukt dat de automatiseringsstap verantwoordelijk is voor de enorme sprong in efficiëntie die het bierbrouwproces heeft veranderd. “Dankzij automatisering hebben we nu een enorme variatie aan prachtige bieren om uit te kiezen,” concludeert hij.

Tijdens zijn presentatie legt Dirk uit waarom meetgegevens als temperatuur, druk, flow en niveau belangrijk zijn en hoe ze in de besturing van het proces hun taak vervullen. Naast JUMO geven ook Kensan, EUCHNER en Yokogawa een bijdrage aan het seminar.

Nieuwsgierig geworden? Registreer je voor een bezoek aan de World of Industry, Technology & Science en volg het seminar Digitalisering: Gebruik & Visualisatie van Data op 27 september. Bezoek de website voor meer informatie.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)