Bits, Bricks & Behaviour, presentatie track Behaviour: Guiding Enviroment: Elk gebouw in de toekomst een emphatisch gebouw

Bits, Bricks & Behaviour, presentatie track Behaviour:  Guiding Enviroment: Elk gebouw in de toekomst een emphatisch gebouw Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Presenteert Wilfred van der Plas tijdens de conferentie Bits, Bricks & Behaviour het gebouw van de toekomst? Ieder gebouw in de toekomst een empathisch gebouw, een gebouw dat kan aanvoelen en invoelen.  Aanvoelen en invoelen wat de gebruiker nodig heeft en faciliteert.  Maar is dit wel de toekomst, of zijn er reeds emphatische gebouwen? Een consortium ontwikkelt momenteel al een empathisch gebouw.

Maar wat maakt een emphatisch gebouw zo interessant? Toepassingen van IoT met zelfstandig functioneel gedrag gaan de komende jaren meer en meer het gebouwdomein betreden. In de toekomst gaat nagenoeg alles data genereren en kun je zelfstandig functioneel gedrag van deze IoT toepassingen beïnvloeden. Met het consortium wordt een eerste stap gezet door de vloer van een gebouw te gaan laten ‘praten’. Het technologisch concept wordt ontwikkeld vanuit de ‘klantvraag’ geformuleerd op basis van onderzoek uitgevoerd door Anne Grave MSc. Als onderdeel van het technologisch concept koppelde Simaxx oa de data van Energy Floors en Connective Floors. De oplossing van Energy floors kent zelfstandig functioneel gedrag omdat ze aan de gebruiker direct informatie kan terugkoppellen. Met de koppeling van de data en de inzet van de analyse van deze data wordt onderzocht hoe het gedrag van de verschillende componenten te kunnen beinvloeden.

Een mooi voorbeeld is een leefomgeving die zich aanpast aan en anticipeert op een gebruiker met dementie. Een omgeving die de bewoner begrijpt en zorg levert. Een interactieve woning die de bewoner met dementie ondersteunt bij het uitvoeren van dagelijkste activiteiten waardoor het dag- en nachtritme beter behouden blijft. Of de bewoner die door de woning wordt ‘geleid’ om zo langer zelfstandig thuis te kunnen blijven wonen. Door de integratie van verschillende technologische innovaties tot een woonomgeving die meedenkt met de bewoner met dementie. Zo wordt niet alleen het functioneren van de bewoner gestimuleerd en ondersteund, maar ook de (mantel)zorger geholpen. De interactieve omgeving levert een bijdrage aan het langer zelfstandig wonen van ouderen met dementie.

Tijdens de conferentie Bits, Bricks & Behaviour geeft Wilfred van der Plas van Simaxx een presentatie over emphatische gebouwen en de verschillende toepassingsmogelijkheden. Nieuwsgierig geworden? Registreer u dan kosteloos als bezoeker van de conferentie Bits, Bricks & Behaviour. In het registratieproces kunt u aangeven dat u de presentatie van WIlfred van der Plas bij wilt wonen. Uw voorkeur staat vervolgens genoteerd.

Registren kan door te klikken op deze link.