Vanochtend zag ik een mooi grafiekje in The Guardian over de gemiddelde temperaturen in de wereld tussen 1979 en nu. Ten eerste vraag je je toch af hoe een gemiddelde over de hele wereld bepaald kan worden, maar goed, een aantal getallen optellen en delen door dat aantal is mogelijk. Ten tweede vraag je je ook af wat het betekent voor mijn omgeving.

In mijn ogen redelijk neutrale vragen die geen polarisatie hoeven te veroorzaken.

De derde vraag gaat erover wat je moet doen als je een onwenselijke situatie als geheel zou willen veranderen naar een wenselijke situatie. Dan wordt het al snel politiek. Los van de politiek willen technici oplossingen realiseren. Daarvoor moet je eerst weten waar je het over hebt en wat je wilt, zodat je daarna de vertaling naar de praktijk kan maken.

Voor WoTS 2024 is nu net een project gestart dat als doel heeft om bezoekers een stikstofmeter mee te geven. Die meet de actuele concentratie in de lucht en geeft een netwerk aan metingen weer, zodat je jouw situatie met die van andere bezoekers kan vergelijken. Een mix van kwaliteiten uit de branches Laboratorium Technologie, Industriële Elektronica en Industriële Automatisering is nodig voor zinnige metingen.

Om dat netwerk te maken, ga je niet over gebaande paden. Daarom zijn we nu met de eerste twintig betrokkenen bezig om te kijken of de verzamelde deskundigheid benut kan worden in een nieuw soort stikstofmeter. Het eerste overleg was op 18 juli 2023. De presentatie is terug te koppelen naar wie daar interesse in heeft. Het tweede overleg vindt plaats op 31 augustus 2023 en bedrijven die nog betrokken willen zijn, kunnen zich aanmelden.

Het is een complex project met sterke uitdagingen met een netwerk van metingen als doel. Of het gaat lukken is de vraag, maar dat maakt het extra boeiend om ermee bezig te zijn.

Gerelateerde bedrijven

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)