Nieuwe technische ontwikkelingen
Met de introductie van nieuwe energiebronnen, zoals brandstofcellen, zonnepanelen en generatoren die op variabele snelheid draaien, energieopslag in bijvoorbeeld accu’s en vliegwielen, en de focus op het minimaliseren van energieverlies, wordt het steeds interessanter om met DC-netten te werken. Echter, om deze DC-spanning om te zetten in andere DC-spanningen of AC-spanningen zijn schakelende omvormers nodig, die dus common mode kunnen genereren. Daarnaast worden veel (kleinere) transformatoren vervangen door schakelende voedingen, die ook weer common mode kunnen veroorzaken.
Dit heeft twee belangrijke gevolgen. Ten eerste neemt de common mode-verstoring toe en ten tweede komt het vaker voor dat een frequentieomvormer wordt gebruikt als microgridconverter, die niet een motor voedt maar een verscheidenheid aan kleine AC-gebruikers. Motoren kunnen nog worden ontworpen om common mode-spanning aan te kunnen met behulp van betere isolatie, maar voor deze hoeveelheid aan kleine AC-gebruikers is dit veel lastiger.
Uitdagingen in normontwikkeling
Bij twee technische commissies binnen de IEC heeft dit in het bijzonder de aandacht omdat daar ook veel gewerkt wordt met netten met een zwevend sterpunt. Dit zijn:
- TC18: Elektrische installaties op schepen en op verplaatsbare en vaste eenheden te water
- TC82: Zonne-energiesystemen
Samen met TC77 (Elektromagnetische compatibiliteit) en CISPR (Internationale Speciale Commissie voor Radiostoring) zoeken deze commissies naar manieren om common mode in normen vast te leggen. Het probleem met de huidige CISPR-normen is dat ze niet echt geschikt zijn om iets te zeggen over common mode-niveaus in zwevende netten of voor apparatuur die bedoeld is voor zwevende netten. CISPR gebruikt LISNs (Line Impedance Stabilisation Networks) waarin grote capaciteiten naar aarde zitten. Door het aansluiten van deze apparaten wordt dus de verhouding in capaciteit naar aarde tussen de ingang en uitgang van de common mode-bron gewijzigd en dus ook de gemeten spanning. Daarnaast is het de ervaring dat het aansluiten van LISNs en CISPR probes geregeld tot schade leidt wanneer deze in zwevende netten worden aangesloten. De common mode stromen zijn dusdanig groot dat LISNs uitbranden, of de common mode spanning, met name tussen 2 en 150 kHz, is dusdanig hoog dat CISPR 16 probes defect raken. Daarnaast kunnen de LISNs ook geïntegreerde aardfoutbewaking in omvormers dusdanig beïnvloeden dat de omvormers vanwege veiligheidsredenen uitschakelen.
Nieuwe ontwikkelingen
Om toch een manier te vinden om iets over de hoogte van common mode-signalen te zeggen wordt er gekeken naar nieuwe meetmethodes. Zo is men in TC18 bezig met meetnetwerken die een hoge impedantie naar aarde hebben om de beïnvloeding van de common mode-spanning te minimaliseren. TC82 kijkt naar metingen met laagfrequent magnetische antennes waarbij de impedantie naar aarde niet ook beïnvloed wordt.
Conclusie
Met de continue ontwikkeling in de elektrotechniek blijven er op EMC-gebied nieuwe uitdagingen ontstaan. Binnen het IEC wordt door een team van belanghebbenden gewerkt aan nieuwe methodes en limieten om om te gaan met deze nieuwe elektrotechnische ontwikkelingen. Van belang hierbij is dat er een balans blijft bestaan tussen betrouwbare apparatuur en extra kosten voor aanvullende maatregelen in de apparatuur en metingen.
Normalisatiewerk
Mocht u interesse hebben in normalisatiewerk, dan kunt u hier meer informatie vinden: https://www.nen.nl/normontwikkeling