Connectoren voor de levensmiddelenindustrie

Connectoren voor de levensmiddelenindustrie Door: HARTING

Hygiëne en veiligheid zijn met name belangrijk bij de verwerking van levensmiddelen. De machines en apparatuur moeten zo worden ontwikkeld dat ze gemakkelijk te reinigen zijn; vuilpockets moeten worden voorkomen.

Met de Han® F+B levert HARTING een reeks connectoren die speciaal zijn ontwikkeld voor de vereisten van de levensmiddelenindustrie. Gladde oppervlakken maken het lastiger voor bacteriën om zich te verzamelen. De behuizingen en verzegelingen zijn robuust; deze beschermen de interne contacten tegen spuitwater en bijtende reinigingsmiddelen.

Uitvaltijden verminderen

Wanneer een machine is uitgevallen, telt iedere minuut. Tijdens een uitval staan operators en serviceteams vaak onder enorme stress. Tijdens dergelijke situaties moeten de voedingsverbindingen naar de installatie gemakkelijk hanteerbaar zijn.

Han® F+B for the food and beverage industry
De complexe ontkoppeling en herconfiguratie van vaste bedrading is met de Han® F+B-connector niet meer noodzakelijk

Bij het gebruik van de Han® F+B hoeven gebruikers geen kabelwartels op de besturingskast te openen om veldapparaten te ontkoppelen. De complexe ontkoppeling en herconfiguratie van vaste bedrading is niet meer noodzakelijk. Daarom werken installaties sneller, wanneer insteekconnectoren worden gebruikt. Gereedschapswisselingen en servicegesprekken zijn ook snel afgehandeld.

Daarnaast is de Han® F+B-serie ontworpen, zodat deze gemakkelijk, veilig en snel kan worden ingestoken en eruit gehaald. Speciale groeven in de behuizingswanden zorgen ervoor dat de handen van de installateur niet van de connector afglijden.

Continu in de product- en spuitzone

De productzone is het gebied met direct contact met levensmiddelen – deze stelt de hoogste eisen aan machines en componenten. Deze zone wordt vaak klein gehouden om de vereiste reinigingswerkzaamheden te verminderen. Aangezien elektromechanische interfaces deze gladde oppervlakken onderbreken, worden ze, daar waar mogelijk, buiten deze zone gemonteerd.

Levensmiddelen in de spuitzone kunnen in contact komen met de omringende componenten. Het te verwerken materiaal dat in contact is gekomen met de omringende componenten, mag niet meer in de productstroom terecht komen. Ondanks alle inspanningen kunnen er toch restanten op de componenten achterblijven, waardoor bacteriën zich kunnen verzamelen. Daarom moet deze zone na het verwerken van batches door middel van hogedrukreiniging en chemicaliën worden gereinigd. Hier zijn connectoren praktisch, maar deze moeten wel bestand zijn tegen de druk van de reiniger.

Han® F+B - Hygienic and robust
Connectoren voor de levensmiddelenindustrie

Het ontwerp van de Han® F+B-behuizing is aangepast aan de vereisten van deze zone. De behuizing heeft grote radii en oppervlakken overeenkomstig de richtlijnen van de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Behuizingen en verzegelingen beschermen de verbindingen volgens IP69K.

Rapport: Het gebruik van connectoren in de levensmiddelenindustrie

Uw voordelen in één oogopslag:

  • Gemakkelijk te reinigen ontwerp, met name voor de spuitzone
  • Betrouwbare verbindingen gegarandeerd, zelfs bij dagelijkse reiniging
  • Bescherming tegen waterstralen en bijtende reinigingsmiddelen
  • Minder uitvaltijden en defecten
  • Snellere vervanging van defecte componenten en een efficiëntere configuratie bij het vervangen van producten
  • Eenvoudige en snelle installatie van machines en faciliteiten