De hoogste manager aan het roer is de werknemer met de langste anciënniteit

De hoogste manager aan het roer is de werknemer met de langste anciënniteit Door: HARTING

Hij bereikte de pensioengerechtigde leeftijd vele jaren geleden. Maar hij was niet geïnteresseerd. "Een ondernemer blijft een ondernemer, tot het bittere einde", zegt Dietmar Harting. Zelfs de 50 dienstjaren die hij in 2017 noteerde, gaven geen aanleiding om te stoppen. Nu heeft de senior manager aan het roer van de HARTING Technology Group een wel heel bijzondere gebeurtenis te vieren: zijn gouden jubileum "plus". Met 55 jaar hard werken achter de rug, verslaat hij alle andere medewerkers van het familiebedrijf met een lange staat van dienst.

The senior manager at the helm is the longest serving employee
Dr. Michael Pütz (r.), Member of the Board for Human Resources and Legal Affairs at the HARTING Technology Group, and Margrit Harting congratulate senior manager Dietmar Harting on his golden service milestone “plus”.

Het is echt een tijdperk waarin dit Duitse MKB is opgeklommen tot een internationale technologietitaan. En niemand heeft een grotere stempel gedrukt of meer gedaan op strategisch of technologisch gebied om dit tijdperk te stimuleren dan Dietmar Harting, die in 1967 na zijn studie bedrijfskunde de verantwoordelijkheid voor de onderneming op zich nam, aanvankelijk samen met zijn moeder, later met zijn broer (die op jonge leeftijd overleed), en sinds 1987 met zijn vrouw Margrit. Met nauwelijks 1.000 werknemers en een jaaromzet van 29 miljoen mark was HARTING in die tijd een van de kleinere spelers in de technologiesector. Ruim tien jaar na zijn indiensttreding nam Dietmar Harting het besluit om internationaal uit te breiden ("tot op de dag van vandaag mijn belangrijkste beslissing") en begon hij aan een reis die de koers uitzette naar een leidende positie op de belangrijkste wereldmarkten. De eerste buitenlandse dochteronderneming werd in 1979 in Frankrijk opgericht.

Toen hij in 2015 de operationele verantwoordelijkheid overdroeg aan zijn zoon Philip (CEO) en Maresa Harting-Hertz (Finance, Purchasing and Facility Management Director), was HARTING al toonaangevend in de branche. Dietmar Harting ging natuurlijk niet bij de pakken neerzitten. Zijn vaste werkplek blijft zijn kantoor in de hoofdvestiging van de onderneming in Espelkamp. Zelfs de dag van zijn bijzondere jubileum bracht hij niet thuis in zijn leunstoel door. Hij is zeer geïnteresseerd en leest alles wat met de branche, de ontwikkelingen in de techniek en het normenstelsel te maken heeft, en hij is zelden geneigd zijn lectuur terzijde te leggen - behalve dan voor een spelletje Scrabble met echtgenote Margrit. Zelfs dat wordt met passie gespeeld. En zo heeft hij niet alleen de koers van zijn eigen bedrijf gestuurd, maar ook het werk en de ontwikkeling van internationale normalisatieorganisaties, technologie- en bedrijfsverenigingen, in functies als voorzitter van het Deutsches Institut für Normung e.V. (DIN), bij het Zentralverband Elektrotechnik- und Elektronikindustrie e.V. (ZVEI), als plaatsvervangend voorzitter van de Raad van Toezicht van Deutsche Messe AG, en als lid van de technologie- en onderzoeksraden die door de bondskanseliers Gerhard Schröder en Angela Merkel zijn opgericht. Voor zijn buitengewone inzet werd hij onderscheiden met o.a. het Duitse Bundesverdienstkreuz 1e klasse, een eredoctoraat van de Leibniz Universität Hannover en de Erich Gutenberg-prijs.

De stad Espelkamp benoemde hem tot ereburger. Op het hoofdkantoor van de onderneming was het Dietmar Harting, ooit actief in de plaatselijke handbalbond, supporter van sportclubs en teams, die de bouw en modernisering van sportfaciliteiten financierde. Zo combineert deze ondernemer al decennialang kosmopolitisch ondernemen en een actieve betrokkenheid bij zijn thuisbasis.