Door: Eline te Velde
De impact van ISO-normeringen op de dagelijkse praktijk
ISO-normeringen zorgen voor consistentie, kwaliteit en veiligheid in laboratoria. Daarnaast wordt er vanuit klanten, leveranciers en overheidsinstanties steeds vaker om een ISO-certificering gevraagd. Maar hoe integreer je dit in je organisatie? En hoe zorg je voor naleving in je dagelijkse processen?
Suzanne Arts-van den Hoven is specialist microbiologie en biochemie bij food, feed en zuivellaboratorium NutriControl. Daarnaast is ze intern auditor, lid van de NEN-normcommissie microbiologie van de voedselketen, voorzitter van de NEN-werkgroep zuivelmicrobiologie, en expert binnen diverse ISO-werkgroepen. Tijdens de World of Industry, Technology & Science deelt ze haar kennis en geeft ze een workshop over de impact van ISO-normeringen op het dagelijkse werk in het laboratorium.
Binnen de werkgroepen denkt Suzanne mee over de herzieningen en ontwikkelingen van normen. “Bij een periodieke herziening zijn er verschillende stemrondes. Dan kun je commentaar geven op de norm en wijzigingen doorgeven, dit wordt binnen de betreffende ISO werkgroep vervolgens weer besproken en verwerkt indien akkoord. De ontwikkeling van een nieuwe norm is een lang proces en duurt meerdere jaren. Je begint met een idee en een conceptversie. Binnen de commissie lever je daar vervolgens commentaar op. Zo zijn er verschillende stadia en kom je uiteindelijk tot een definitieve versie.”
Kwaliteit en betrouwbaarheid
Als intern auditor ziet Suzanne erop toe dat normeringen binnen de organisatie worden nageleefd. “Werken volgens afgesproken normen heeft waarde. Als je allemaal op dezelfde manier werkt krijg je soortgelijke resultaten en zijn deze beter te vergelijken. Zo zorg je voor constante kwaliteit en betrouwbaarheid.”
Volgens Suzanne begint het allemaal met een kwaliteitssysteem. “Je moet een kwaliteitshandboek hebben. Daarin leg je vast hoe je bepaalde zaken aanpakt, bij ons staan daar alle algemene eisen voor de competentie van test- en kalibratielaboratoria uit de NEN-EN-ISO/IEC 17025 in.” Vervolgens is het van belang om dit onder de aandacht te brengen binnen de organisatie. “Nieuwe collega’s doorlopen een inwerkprogramma waar aandacht is voor kwaliteit en normeringen. Op onze afdeling hebben we elke ochtend een stand-up meeting en maandelijkse teamoverleggen. Daar wordt ook standaard over kwaliteit gesproken. Wanneer er nieuwe of gewijzigde documenten worden gepubliceerd in het kwaliteitshandboek verwachten we dat iedereen deze leest. Door middel van een leesbevestiging weten we zeker dat iedereen op de hoogte is. Bij een nieuwe analysemethode volgt een inwerktraject.”
Suzanne erkent dat ISO-normen niet altijd even makkelijk te lezen zijn. “Het is een vak apart om ISO’s te lezen en om te zetten naar de dagelijkse praktijk. Je hebt echt tijd nodig om ze goed te beoordelen en te implementeren.” Het is belangrijk om de norm om te zetten naar werkvoorschriften of SOP’s, zodat ze eenduidig toegepast kunnen worden in het proces binnen je eigen organisatie.