‘De verbindende rol van de Systeemarchitect’

‘De verbindende rol van de Systeemarchitect’ Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Steven Quint, werkzaam bij IHCS, komt vers uit de cursus Systeemarchitect Gebouwautomatisering. “Ik heb heel veel gehaald uit de opleiding, vooral over de noodzakelijke denkwijze van een systeemarchitect.”

Door: Dimitri Reijerman

Steven groeide tijdens zijn carrière steeds meer naar een functie als systeemarchitect toe, zo vertelt hij: “Ik heb hiervoor 10 jaar bij BAM gewerkt, waarvan ik de laatste jaren volop met gebouw automatisering bezig was. Ik heb daarna de stap naar IHCS gezet voor verdere verdieping in het vakgebied en mijn voorliefde voor techniek. Want bij een grote installateur blijf je vaak toch meer aan het oppervlak opereren.”

Hij vervolgt: “Toen ik de opleiding voorbij zag komen, dacht ik: dat is echt iets voor mij. Ik heb de opleiding als zeer positief ervaren en er veel uit gehaald, vooral over de denkwijze. Hoe ga je een case precies aanvliegen? Hoe zorg je er voor dat je bovenaf blijft staan zonder direct aan de schroefjes en moertjes te denken? Dat zijn de belangrijkste onderwerpen die je bij moeten blijven.”

Ook communicatie tussen afdelingen, collega’s en opdrachtgevers vormt een belangrijk onderdeel van de door TVVL verzorgde cursus. Want volgens Steven is er in de praktijk nog vaak sprake van miscommunicatie in het werkveld waarin systeemarchitecten actief zijn: “Ik vind het wel leuk om te zien dat iedereen hetzelfde verhaal vertelt: het samenwerken van twee verschillende business units is moeilijk en vaak clasht het enorm.”

Laatste ontwikkelingen

Naast communicatie is er tevens veel aandacht voor de laatste technologische ontwikkelingen in het cursusprogramma. Steven zegt daarover: “Het is heel lastig om met alle technologische ontwikkelingen in de gebouw automatisering het cursusmateriaal up-to-date te houden. Een van die ontwikkelingen is bijvoorbeeld indoor positioning. Die technologie wordt goedkoper en gemakkelijker. Je ziet dat de samenstellers van de cursus hard hun best doen om dat mee te nemen.”

De cursus telt vijftien bijeenkomsten die om de twee weken plaatsvinden. Ook krijgen de cursisten het nodige huiswerk mee. Daarover heeft Steven nog wel een opmerking te maken: “Als klas hebben wij de tip gegeven om meer te doen met het huiswerk door het een centrale plek te geven in de bijeenkomsten. Het bespreken van het huiswerk zorgt er voor dat je een idee krijgt of je goed in de wedstrijd zit.”

Steven meent dat de cursus systeemarchitect voorlopig nog hard nodig is, vooral omdat het aantal mensen met deze expertise beperkt is: “Er zijn minder systeemarchitecten dan dat er nodig zijn om de wereld te verbeteren. We worden nog op te weinig trajecten en projecten begroot en meegenomen. Het is nog te vaak een ondergeschoven kindje.”

Het nieuwe cursusprogramma start in oktober. Meer informatie vinden en inschrijven kan via de website van TVVL.