Onderwerp
Onderzoeken

De FHI Economische Barometer biedt een kwartaalupdate over de economische vooruitzichten binnen verschillende sectoren. Deze barometer, gebaseerd op diverse indicatoren zoals omzetgroei, orderportefeuille, kansen en bedreigingen, geeft inzicht in de huidige markttrends en toekomstige verwachtingen. In deze samenvatting geven we de bevindingen voor Q2 2024, die inzicht geven van de prestaties van de verschillende sectoren en hun verwachtingen voor de toekomst.

 

 

  • Totale Orderpositie: In Q2 van 2024 zien we een verbetering in de totale orderpositie voor alle branches ten opzichte van een jaar geleden. Het merendeel van de bedrijven in de Laboratorium Technologie heeft een positieve ontwikkeling doorgemaakt. In de Industriële Elektronica is de situatie ook verbeterd ten opzichte van Q2 van vorig jaar, hoewel sommige bedrijven een stagnatie of lichte verslechtering van hun orderportefeuille ervaren. Bij de Industriële Automatisering is er een merkbare verbetering vergeleken met het vorige jaar: hoewel veel bedrijven nog steeds een verslechtering rapporteren, is de negatieve trend minder uitgesproken dan een jaar geleden.
  • Omzet: De cijfers over de totale omzet tonen over het algemeen een verbetering ten opzichte van een jaar geleden. Terwijl een kleine meerderheid van de bedrijven in de Industriële Automatisering een lichte omzetstijging meldt, blijft de omzet in de Industriële Elektronica gelijk vergeleken met het vorige kwartaal. In andere sectoren zien veel bedrijven echter een daling van hun omzet. Dit gemengde beeld wijst op een ongelijkmatig herstel binnen de verschillende sectoren.
  • Kansen voor 2024: Wanneer leden gevraagd werd naar de kansen voor hun bedrijven, gaf het merendeel aan dat zij de meeste mogelijkheden zien in de energietransitie. Dit benadrukt een sectorbrede verschuiving naar duurzame oplossingen en technologieën, die als een belangrijke groeimotor voor de komende jaren wordt beschouwd.

 

We blijven de ontwikkelingen nauwlettend volgen en zullen onze leden blijven voorzien van de meest actuele en relevante informatie.

Een totaaloverzicht van de Economische Barometer vind je hier.

FHI, federatie van technologiebranches
en_GBEnglish (UK)