EMC on Tour bij Fontys

EMC on Tour bij Fontys Door: FHI, Federatie van Technologie Branches

Op 12 oktober 2022 zijn we als EMC-ESD vereniging in combinatie met de Universiteit Twente op bezoek geweest bij verenigingslid Piet Slenders van Fontys Hogeschool in Eindhoven, om leerlingen te enthousiasmeren voor het vakgebied. Namens de vereniging (en UT) zijn een drietal studenten leden: Tom Hartman, Dasha Nemashkalo en Cathrine Feloups, samen met bestuurslid Niek Moonen op pad geweest.

Dat hebben we mogen doen voor een 30+ aantal Fontys elektrotechniek studenten in combinatie met verschillende werknemers van de hogeschool. In de grote open werkruimte hebben we eerst een presentatie gegeven van ongeveer een uur. Hierin zat wat basiskennis van EMC, gevolgd door wat diepere informatie op het gebied van parasitaire effecten in componenten en overspraak, en tenslotte zijn deze concepten in context geplaatst met behulp van praktische voorbeelden en demonstraties. In het tweede deel van de dag, konden de studenten hands-on ervaring krijgen, door de demonstraties zelf uit te voeren.

Een viertal experimenteer opgaven waren beschikbaar:

  • PCB experimenteer bordjes, met overspraak en parasitair gedrag van componenten als hoofdonderwerpen
  • Een sensor die gestoord werd door een motor aandrijfsysteem
  • Power Quality meten met behulp van een “break out box” om veilig te werken met 230V
  • TEM cell metingen waar twee “identieke” klasse D versterkers vergeleken werden

De studenten zijn druk bezig geweest, en waren naar ons inziens zeer geïnteresseerd. We hopen dan ook dat meerderen zich zullen aanmelden als gratis studente- lid en wellicht de evenementen van ons bijwonen.